Historisk arkiv

FN-aktiviteter under ett tak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 4/97
21. januar 1997

FN-aktiviteter under ett tak

- For å styrke FNs utviklingsarbeid bør alle aktiviteter i hvert enkelt land samles under en felles ledelse og i ett felles FN-kontor, fremhever bistandsminister Kari Nordheim-Larsen. Dette er et av forslagene fra de nordiske landene i en rapport om FN-reform. Rapporten "Det nordiske FN-reformprosjekt 1996" ble overlevert FNs generalsekretær Kofi Annan av Nordheim-Larsen 20.januar.

Rapporten er resultatet av et prosjekt satt i gang av de nordiske bistandsministrene i januar 1996. Målsettingen har vært å utvikle forslag til endringer av FN-systemet som kan både styrke og samtidig effektivisere organisasjonens arbeid.

FNs enkelte program og særorganisasjoner som utviklingsprogrammet (UNDP), barnefondet (UNICEF), Verdens matvareprogram (WFP), Verdens Helseorganisasjon (WHO) og FNs landbruksorganisasjon (FAO) har i dag alle sammen egne kontor i de landene de arbeider. En samling av aktivitetene vil kunne bedre samordningen og effektiviteten i FNs utviklingsarbeid og dermed gi mer og bedre bistand for de samme pengene.

Den nordiske rapporten inneholder i tillegg en rekke reformforslag når det gjelder:

  • tettere koordinering og integrasjon mellom de enkelte organisasjonene og programmenes hovedkvarter,
  • klarere fordeling av ansvaret når det gjelder politikk, strategi, koordinering og gjennomføring mellom FNs enkelte styringsorgan som generalforsamlingen, den økonomiske og sosiale komite (ECOSOC), de enkelte programmene og organisasjonenes styrer
  • et bedre og mer forutsigbart finansieringsystem

Den betydelige tillitskrisen mellom landene i sør og nord hindrer reformarbeidet i FN. I arbeidet med prosjektet har det derfor vært viktig for de nordiske landene å komme i dialog med andre land, spesielt i sør, men også i Nord. Gjennom møter i en rekke enkeltland, samt regionale seminarer i India, Costa Rica og Zimbabwe, har man både drevet tillitskapende arbeid, fått innspill til prosessen og arbeidet for støtte til forslagene.

Den nordiske rapporten er et innspill til de reformbestrebelser som pågår i FN-systemet. FNs nye generalsekretær har satt reformarbeidet høyt på sin dagsorden. Rapporten er et bidrag fra en gruppe små land, men store bidragsytere til FNs arbeid.

Lagt inn 21 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen