Historisk arkiv

Forhandlinger med EU om Norges deltagelse i Schengen-samarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 113/97
Dato: 1. august 1997

Forhandlinger med EU om Norges deltagelse i Schengen-samarbeidet

Regjeringen vedtok i statsråd i dag å oppnevne en delegasjon for å forestå forhandlinger med EU om Norges deltagelse i Schengen-samarbeidet etter at EU på toppmøtet i Amsterdam 16. og 17. juni i år vedtok at Schengen-samarbeidet skal integreres i EU-samarbeidet.

Schengen-samarbeidsavtalen som ble undertegnet av Norge, Island og Schengen-landene 19. desember 1996, vil dermed ikke være et tilstrekkelig grunnlag for norsk og islandsk deltagelse i Schengen-samarbeidet.

Delegasjonen vil bli ledet av ambassadør Per Ludvig Magnus, Utenriksdepartementet og forøvrig være sammensatt av representanter for Utenriksdepartementet og Justisdepartementet.

Utenriksdepartementet gis fullmakt til å oppnevne ytterligere medlemmer av forhandlingsdelegasjonen.

Regjeringen har også vedtatt rammene for forhandlingsdelegasjonens mandat.

Forhandlingsresultatet må ligge innenfor de konstitusjonelle rammer som Grunnloven setter, og forhandlingsresultatet vil bli forelagt Stortinget. Norges deltakelse i Schengen-samarbeidet vil måtte finne sted på et mellomstatlig grunnlag, på samme måte som etter Schengen-samarbeidsavtalen. Norge må også sikres full deltagelse i forberedelse av nye beslutninger, slik tilfellet er etter Schengen-samarbeidsavtalen.

Lagt inn 1 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen