Historisk arkiv

Konvensjon om sjøtransportskade og sjørettslige krav

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 129/97
19.09.1997

Undertegning av en internasjonal konvensjon om ansvar og erstatning for skade i forbindelse med sjøtransport av farlige og skadelige stoffer og en protokoll om endringer av en konvensjon om begrensing av sjørettslige krav

Regjeringen har i statsråd i dag besluttet å undertegne, med forbehold om ratifikasjon, en internasjonal konvensjon av 1996 om ansvar og erstatning for skade i forbindelse med sjøtransport av farlige og skadelige stoffer (HNS-konvensjonen) og en protokoll av 1996 om endringer av konvensjon av 1976 om begrensning av sjørettslige krav (1996-protokollen). Begge avtalene ble vedtatt på en diplomatkonferanse i FNs sjøfartsorganisasjon International Maritime Organisation (IMO) i mai 1996.

HNS-konvensjonen har som mål å sikre effektiv erstatning for skade som oppstår ved transport av farlige og skadelige stoffer til sjøs. HNS-konvensjonen er bygget opp etter samme mønster som IMOs ansvars- og fondskonvensjoner for oljesølskader. Bakgrunnen for HNS-konvensjonen er ønsket om et tilsvarende internasjonalt regelverk om erstatning for de skader som voldes ved sjøtransport av farlig og skadelig gods.

I 1996-protokollen økes de generelle ansvarsgrensene for rederansvaret vesentlig, blant annet fordi erstatningsbeløpene ikke er endret i takt med inflasjonen siden 1976.

Begge avtaler vil styrke de skadelidtes vern, og HNS-konvensjonen vil være et viktig tiltak for å motvirke og begrense havforurensning.

Lagt inn 19 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen