Historisk arkiv

Marshallplanens 50 års jubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 85/97
5. juni 1997

Marshallplanens 50 års jubileum

Det er idag 50 år siden Marshallplanen ble lansert av USAs utenriksminister George Marshall. Tanken var å gjenreise arbeids- og næringslivet i Europa for å legge grunnlaget for varig fred mellom de tidligere europeiske motstanderne, og å bedre livsvilkårene i det krigsherjede Europa.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal sier i en kommentar at i dag, 50 år senere, er utfordringen å få de østlige deler av Europa og Russland på fote igjen slik at vi sikrer den demokratiske forankringen og markedsøkonomien i de nye demokratiene.

Derfor ønsker vi president Clintons påminnelse under jubileumsfeiringen i Haag forrige uke særlig velkommen, sier Godal. Det er viktig også for Norge at landene i Sentral- og Øst-Europa og Russland får en fast forankring i vestlig samarbeid og at man aktivt utnytter de muligheter som foreligger for å bygge ut samarbeidet videre.

Det er vårt felles ansvar å fylle dette med konkret innhold, understreker utenriksminister Godal. En hovedutfordring vil være å bygge ut samarbeidet med de land som ikke blir medlem av EU og NATO i første omgang.

Regjeringen har på denne bakgrunn tatt til orde for etableringen av et fond for utdanning av russiske skoleelever og studenter og øremerket 2 mill. kroner til dette tiltaket. Det vil fra norsk side bli arbeidet videre med forslaget gjennom nordiske kanaler, i Europarådet og i tosidige kontakter med andre vestlige land, sier utenriksminister Godal.

Utenriksdepartementet, 5. juni 1997

Lagt inn 5 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen