Historisk arkiv

Ministermøte i den Vesteuropeiske Union (VEU) i Paris 12.-13. mai 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 67/97
9. mai 1997

Ministermøte i den Vesteuropeiske Union (VEU) i Paris 12.-13. mai 1997

Forsvarsminister Jørgen Kosmo og statssekretær Siri Bjerke i Utenriksdepartementet deltar fra norsk side på utenriks- og forsvarsministermøtet i Den vesteuropeiske union (VEU) 12.-13. mai i Paris.

Møtet vil særlig ta for seg VEUs rolle i arbeidet med å styrke de europeiske lands evne til krisehåndtering. Både NATO og VEU har det siste året arbeidet med å utvikle en europeisk sikkerhets- og forsvarsidentitet (ESDI) innen Alliansen. Siktemålet er å øke de europeiske lands ansvar for de nye sikkerhetsutfordringer. VEU skal kunne lede europeiske operasjoner i krisesituasjoner på vegne av FN eller OSSE. NATO vil kunne stille ressurser til rådighet for slik innsats. VEU vil dermed kunne utfylle NATO når det gjelder fredsbevarende operasjoner. Samarbeidet mellom VEU og EU vil også bli drøftet på ministermøtet.

Ministermøtet vil også ta for seg den aktuelle situasjon i det tidligere Jugoslavia, Albania og i Sentral-Afrika.

28 europeiske land er i dag tilknyttet VEU og deltar på ministermøtet. Norge er sammen med Island og Tyrkia assosierte medlemmer av VEU. De øvrige nordiske land deltar som observatører. Ti sentral- og østeuropeiske deltar i samarbeidet i VEU som assosierte partnere.

Utenriksdepartementet, 9. mai 1997

Lagt inn 9 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen