Historisk arkiv

Møteplass Europa: Bedriftenes EØS-klagelinje

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 96/97
23. juni 1997

Møteplass Europa: Bedriftenes EØS-klagelinje

EØS-avtalen gir norske bedrifter omfattende muligheter og rettigheter i det indre marked. En forutsetning for å utnytte disse er at regelverket håndheves i ånd og bokstav i de land som omfattes av avtalen. Vi har eksempler på at enkeltbedrifter har opplevd problemer som skyldes manglende etterlevelse av EØS-regelverket.

Utenriksdepartementet ønsker nå å styrke arbeidet med å ivareta norske bedrifters rettigheter i det indre marked og åpner

"Bedriftenes EØS-klagelinje".

Dette er en mulighet for norske bedrifter til raskt å komme i dialog med norske myndigheter. Bedriftene oppfordres til å ta opp konkrete problemer som innebærer brudd på deres rettigheter i det indre marked, bl.a. ved feilaktig fortolkning eller mangelfull etterlevelse av EØS-regelverket - eller rett og slett manglende kunnskap om dette regelverket i andre EØS-land. Utenriksdepartementet vil i nært samarbeid med andre departement og etablerte kontaktordninger for næringslivet vurdere problemene i henhold til EØS-regelverket og være en støttespiller med sikte på å finne frem til løsninger. Departementet vil kunne gi råd, ta opp problemene med EU-kommisjonen eller aktuelle EØS-land via bilaterale myndighetskontakter - eller bruke etablerte EØS-organ. Alle henvendelser vil bli gitt en første respons senest innen to arbeidsdager.

Bedrifter som ønsker å ta kontakt med Utenriksdepartementet, oppfordres til å benytte

  • telefonnummer 800 33320
  • telefaksnummer 22 24 27 91
  • e-post adresse: G=seksjon3; S=utok; O=ud; P=dep; A=telemax; C=no,
  • internett: seksjon3.utok@ud.dep.telemax.no

Bedriftenes EØS-klagelinje inngår som en styrking av Regjeringens etablerte kontaktordninger med næringslivet vedrørende EØS, herunder bl.a. Euro Info-Sentrene (EIC), Nærings- og handelsdepartementets kontaktpunkt for eksport til de offentlige markedene, de landsdekkende Narvik-telefonene samt Veiledning i EØS-regelverket for støtte til næringslivet.

Utenriksdepartementet, 23. juni 1997.

Lagt inn 23 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen