Historisk arkiv

Nordisk-baltisk utenriksministermøte i Bergen 3.- 4. september 1997.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 121/97
1. september 1997

Nordisk-baltisk utenriksministermøte i Bergen 3.- 4. september 1997.

Det femte nordisk-baltiske utenriksministermøtet finner sted i Bergen 3.- 4. september. Alle åtte utenriksministre vil være til stede på møtet, som holdes i tilknytning til det nordiske utenriksministermøtet 3. september.

Selv om møtene mellom de nordiske og baltiske utenriksministrene ikke er formalisert er det blitt en tradisjon med faste årlige møter mellom de åtte utenriksministrene. Tradisjonelt har diskusjonen dreid seg om aktuelle utenrikspolitiske spørsmål, med stor vekt på en uformell dialog.

Møtet i Bergen vil gjøre opp status for de baltiske statenes situasjon etter NATO-toppmøtet i Madrid og i forkant av EU-landenes beslutning om forhandlingsstart med kandidatlandene.

Norsk baltikumpolitikk er basert på målsettingen om å bistå de baltiske land i deres ønske om en rask integrering i europeiske og transatlantiske samarbeidsinstitusjoner. Gjennom flernasjonale og regionale fora ønsker norske myndigheter å bidra til en økonomisk og politisk utvikling i regionen, noe som igjen vil bidra til stabilitet og økonomisk fremgang i våre nærområder.

Hovedsatsingsområdene for den norske og nordiske bistanden til de baltiske land er demokratistøtte og næringsutvikling.

Norges direkte bistand til Baltikum kanaliseres gjennom Samarbeidsprogrammet med Øst-Europa der Russland og de baltiske land er definert som hovedsatsingsområder i norsk bistand. I 1997 er det avsatt 263 millioner kroner til prosjektsamarbeid. I 1997 disponeres ca 20 prosent av midlene til de baltiske land. Det er målet å øke denne bistanden til ca. 30 prosent av midlene. I tillegg kommer investeringsfond og andre garantier der norske myndigheter bidrar. Norsk bistand foregår også gjennom regionale fora som Nordisk Råd, Østersjørådet, Europarådet og OSSE.

Utenriksdepartementet 1. september 1997

Lagt inn 1 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen