Historisk arkiv

Norge og Latvia undertegner avtale om visumfrihet under Østersjørådets 6. møte i Riga 2.-3. juli 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 102/97
1. juli 1997

Norge og Latvia undertegner avtale om visumfrihet under Østersjørådets 6. møte i Riga 2.-3. juli 1997

Utenriksminister Bjørn Tore Godal og hans latviske kollega Valdis Birkavs vil undertegne en bilateral avtale om visumfrihet mellom de to land når Godal reiser til Riga den 2. juli for å delta i Østersjørådets årlige møte. Avtalen innebærer at norske borgere kan reise uten visum til Latvia og latviske borgere visumfritt til Norge. Den vil tre i kraft fra 1. august i år. Undertegningen av avtalen legger forholdene til rette for økt kontakt mellom privatpersoner og næringsdrivende i Norge og Latvia. Norge har tilsvarende avtaler med Estland og Litauen.

Østersjørådet avholder sitt 6. møte i Riga i dagene 2.-3. juli 1997. Rådet består av utenriksministrene fra de fem nordiske land, de tre baltiske land, Tyskland, Polen og Russland, samt en representant for Europakommisjonen. Rådet ble dannet under et møte i København i mars 1992, og møtes årlig i det land som har formannskapet. Det siste året har Latvia vært formannskapsland, og under møtet i Riga vil Danmark overta.

En hovedsak på møtet i Riga vil være iverksettingen av tre handlingsprogrammer som ble vedtatt på Østersjørådets 5. møte under svensk formannskap i Kalmar i fjor. Handlingsprogrammene, som fokuserer på demokratitiltak, økonomisk samarbeid og miljø, har gitt Østersjøsamarbeidet klare målsettinger, og bidratt til å styrke samarbeidet.

Norge betrakter Østersjørådet som et viktig instrument for integrasjon i Europa. I likhet med Barentssamarbeidet og andre regionale samarbeidsordninger bidrar Østersjøsamarbeidet til å legge forholdene til rette for praktisk samarbeid over grensene. Spesielt er man på norsk side opptatt av å gi det mellomstatlige samarbeidet en lokal forankring. På norsk initiativ utredes det nå i Østersjørådets organer hvordan det grenseregionale samarbeidet i regionen kan styrkes ytterligere.

Andre viktig temaer på møtet vil være den felles kampen mot organisert kriminalitet, for atomsikkerhet og miljøtiltak i Østersjøen, samt videreutvikling av det økonomiske samarbeidet i regionen. Fra norsk side vil man også legge vekt på samarbeid innen utdanning.

Utenriksdepartementet, 1. juli 1997

Lagt inn 2 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen