Historisk arkiv

Norge og Russland undertegner avtale om humanitært samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 19/97
4. mars 1997

Norge og Russland undertegner avtale om humanitært samarbeid

Utenriksminister Bjørn Tore Godal og den russiske minister for kriseberedskap, Sergeij Sjojgu, undertegnet i dag en avtale om humanitært samarbeid i tredjeland.

Avtalen danner rammen for et bilateralt samarbeid om hjelpearbeid i krigs- og kriseområder innenfor vei- og lufttransport, minerydding og medisinsk asssistanse. Ved å kombinere de to lands ressurser og fortrinn på disse områdene vil man kunne få bedre beredskap for humanitære krisesituasjoner. Konkrete hjelpeprosjekter vil omfatte samarbeid om minerydding og transport av nødhjelp i Afrika, samt bruk av russiske leger i norske sivile feltsykehus.

De norske frivillige hjelpeorganisasjonene vil stå for gjennomføringen av avtalen. En protokoll om bruk av russisk personell er også undertegnet mellom de norske organisasjonene og deres russiske motpart, Agency EMERCOM.

Avtalen er et viktig bidrag til fortsatt styrking av det norsk-russiske samarbeid, samtidig som den vil kunne bidra til å effektivisere hjelpen til nødlidende i tredjeland.

Lagt inn 4 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen