Historisk arkiv

Norge ratifiserer FN's reviderte landmineprotokoll og protokollen som forbyr bruk og eksport av blindende laservåpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 86/97
6. juni 1997

Norge ratifiserer FN's reviderte landmineprotokoll og protokollen som forbyr bruk og eksport av blindende laservåpen

Regjeringen besluttet i Statsråd i dag å ratifisere FNs reviderte Landmineprotokoll og den nye Protokollen som forbyr bruk og eksport av blindende laservåpen.

Den reviderte Landmineprotokollen innebærer en styrking på flere viktige punkter. Det er bl.a. etablert et generelt forbud mot bruk av anti-personellminer som ikke kan oppdages, har lang levetid og er plassert utenfor regulerte minefelt. Dette er viktig fordi nettopp disse minene forårsaker de største lidelser. Samtidig er protokollens anvendelsesområde utvidet til å gjelde interne væpnede konflikter.

Protokollen om blindende laservåpen forbyr bruk og overføringer av laservåpen som er konstruert spesielt for å forårsake varig blindhet. Protokollens betydning ligger særlig i det forhold at det innfører et forbud mot en våpentype som ennå ikke er ferdig utviklet og klargjort for bruk.

Revisjonen av FNs Landmineprotokoll er innledningen til en ny fase hvor arbeidet med å øke beskyttelsen for sivilbefolkningen mot landminer i krigs- og konfliktutsatte områder styrkes. Norge har i den sammenheng påtatt seg ansvaret som vertskap for forhandlingene om en internasjonal konvensjon om totalforbud mot anti-personellminer i september 1997, som etter planen skal undertegnes i Ottawa i desember d.å.

Utenriksdepartementet, 6. juni 1997

Lagt inn 6 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen