Historisk arkiv

Norge støtter kommunevalgene i Bosnia og Hercegovina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 66/97
7. mai 1997

Norge støtter kommunevalgene i Bosnia og Hercegovina

Utenriksminister Bjørn Tore Godal har i dag lovet formannskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSE) spesialutsending, Italias tidligere utenriksminister Susanna Agnelli, å støtte OSSEs innsats i forbindelse med kommunevalgene i Bosnia og Hercegovina 13.-14. september i år med 7 millioner kroner. Det totale budsjettet for valget er på 54 millioner amerikanske dollar. Av det norske bidraget er ca. 1 million kroner øremerket prosjekter tilknyttet OSSEs demokratiseringsprogram.

I tillegg vil Norge bruke ca. 12 millioner kroner på 15-20 norske deltakere i OSSEs sendelag og som observatører ved valgene.

OSSEs sendelag i Bosnia har gjennom Dayton-avtalen i oppdrag å bidra til demokratibygging, stabilitet og forsoning i landet. Den viktigste oppgaven nå er å sørge for at avviklingen av kommunevalget 13.-14. september og den forutgående valgkamp finner sted under forhold som er forenlige med de krav man stiller til et åpent og demokratisk samfunn. OSSE spiller en sentral rolle i arbeidet med å etablere mer permanente demokratiske institusjoner og å berede grunnen for politiske og samfunnsmessige forhold som kan gi innhold til det demokratiske institusjonsverket. Kommunevalget er viktig fordi det har til hensikt å etablere lokaldemokrati og lokalt ansvar for den videre utvikling i Bosnia.

Utenriksdepartementet, 7. mai 1997

Lagt inn 7 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen