Historisk arkiv

Norsk apell om stans i overgrep mot flyktningene i Øst-Zaire

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 57/97
25 april 1997

Norsk appell om stans i overgrep mot flyktningene i Øst-Zaire

  • Vi reagerer med forferdelse på de rapporter som kommer om at så mye som 100.000 flyktninger i Øst-Zaire utsettes for massive overgrep av Laurent Kabilas opprørstropper og tvinges på ny flukt inn i utilgjengelige områder, sier utenriksminister Godal. Store flyktningegrupper trues nå av regelrett utslettelse.
  • Overgrepene må stanses og flyktningene sikres tilgang til humanitær bistand. Opprørsstyrkene må svare på hva som er skjedd med de tusener av flyktninger som er forsvunnet. Dersom Laurent Kabila har ambisjoner om å lede et nytt og demokratisk Zaire bør det være en selvfølge at han nå aktivt griper inn i situasjonen for å sikre flyktningene mot ytterligere overgrep, sier utenriksminister Godal.
  • Vår FN-ambassadør har tatt saken opp med FNs generalsekretær og oppfordret FN til å vurdere hvordan sivilbefolkningen kan få hjelp og beskyttelse, sier utenriksminister Godal. Vi tar også kontakt med de land som står i direkte kontakt med opprørsstyrkene med en appell om å påvirke Kabila til å få slutt på overgrepene mot flyktningene og sikre at disse får tilgang til humanitær hjelp.
  • Norge står klar til å yte ytterligere bistand til flyktningene i Zaire når forholdene tillater det, avslutter utenriksminister Godal.

Fra norsk side er det foreløpig i år gitt NOK 70 mill. i støtte til flyktningene i Sentral-Afrika.

Lagt inn 25 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen