Historisk arkiv

Norsk forslag om krisestyringsfond for OSSE vedtatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 109/97
18. juli 1997

Norsk forslag om krisestyringsfond for OSSE vedtatt

Statsminister Thorbjørn Jagland tok på Toppmøtet til organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Lisboa 2.-3. desember i fjor til orde for at OSSE etablerer et krisestyringsfond slik at organisasjonen kan handle raskt for å avverge konflikter. Etter litt over et halvt års forhandlinger vedtok OSSEs faste råd i Wien i går å etablere fondet.

Norge har lenge gått i bresjen for å øke OSSEs effektivitet i arbeidet med å avverge konflikter i Europa. Hurtig utsendelse av sendelag som kan gjøre dette har imidlertid ofte vært vanskelig fordi finansieringen av operasjonene har tatt tid. Med et krisestyringsfond som kan finansiere opptil fjerdeparten av en operasjons kostnader er dette problemet nå i stor grad løst.

Norge forventes å overta OSSEs formannskap i 1999. Formannskapet har den politiske ledelse av OSSEs arbeid for å avverge konflikter. Dette vil gi Norge en nøkkelrolle i arbeidet med å bevare freden i Europa. Krisestyringsfondet som nå blir etablert vil bidra til å lette Formannskapets arbeid. Norge vil fortsette å arbeide for en ytterligere effektivisering av OSSE.

Lagt inn 18 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen