Historisk arkiv

Norsk undertegning og ratifikasjon av konvensjon på atomsikkerhetsområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 127/97
19.09.1997

Norsk undertegning og ratifikasjon av konvensjon på atomsikkerhetsområdet

Regjeringen har vedtatt å undertegne og ratifisere en "Felleskonvensjon om sikkerhet ved håndtering av brukt kjernebrensel og sikkerhet ved håndtering av radioaktivt avfall". Den nye konvensjonen er et resultat av over to års forhandlinger og åpnes for undertegning 29. september 1997 under Det Internasjonale Atomenergibyrås(IAEA) generalkonferanse i Wien.

Den nye konvensjonen legger folkerettslige forpliktelser på partene til å håndtere sivilt, brukt kjernebrensel og radioaktivt avfall i samsvar med internasjonale anbefalinger. Den omfatter på frivillig basis også reprosessering av kjernebrensel og militært atomavfall og brensel. Konvensjonen har også som hovedformål å hindre eventuell "dumping" av atomavfall i utviklingsland. Den forbyr lagring/deponering av slike materialer i Antarktis.

Farene forbundet med kjernefysisk virksomhet lar seg ikke stanse ved landegrensene. Internasjonalt samarbeid om bindende forpliktelser for sikkerheten ved slik virksomhet har lenge vært en prioritert målsetting fra norsk side. Konvensjonen representerer etter regjeringens syn et viktig skritt videre i atomsikkerhetsarbeidet internasjonalt. For Norges del er det særlig viktig at konvensjonen vil utgjøre en forsterket ramme for dette arbeidet i våre nærområder, og påskynde utvikling av lovverk og ny praksis på dette felt i land som vi samarbeider nært med innen Handlingsplanen for atomsaker.

Norge har deltatt aktivt i arbeidet med konvensjonen, blant annet for å sikre et bredt anvendelsesområde. Konvensjonen bygger videre på Konvensjonen om kjernefysisk sikkerhet av 1994 som bare omfatter sivile kjernekraftverk

Oslo, 19. september 1997

Lagt inn 19 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen