Historisk arkiv

Reformer av FN viktig for å styrke verdensorganisasjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.105/97
16. juli 1997

Utenriksminister Godal: Reformer av FN viktig for å styrke verdensorganisasjonen

- Generalsekretær Kofi Annans siste utspill om reformer i FN vil bli et viktig grunnlag for de videre drøftelsene blant medlemslandene om vidtrekkende effektivisering av verdensorganisasjonen, sier utenriksminister Bjørn Tore Godal.

- Mange av Generalsekretærens forslag samsvarer godt med tanker som gjør seg gjeldende i det nordiske reformprosjektet for FN, sier Godal. Han viser spesielt til samlingen av FNs innsats på landnivå og en sterkere samordning på hovedkvarternivå av FNs engasjement for bærekraftig utvikling.

- Generalsekretærens signaler om å søke nye metoder for å mobilisere finansielle ressurser til FN og å gi humanitære spørsmål en mer prominent plass i FN-systemet, er også i tråd med norsk FN-politikk, påpeker Godal.

Utenriksministeren viser til at man på norsk side kunne ønsket at Generalsekretæren på enkelte områder hadde gått lenger i sine forslag, men har samtidig forståelse for at Generalsekretæren må ta hensyn til ulike synspunkter fra de mange medlemslandene.

- Reformspørsmålene har stått sentralt på dagsordenen i FN de senere år og Norge har spilt en ledende rolle i sentrale konsultasjonsprosesser, opplyser Godal. Han viser til at regjeringens engasjement for reformer av FN kommer til uttrykk bl.a. gjennom Stortingsmelding 43 om reformer av FN.

- Det er viktig at verdensorganisasjonen står rustet til å møte dagens og morgendagens globale utfordringer. Formålet med reformprosessen er å styrke FN og sette organisasjonen bedre i stand til å kunne følge opp sitt mandat og de oppgaver som pålegges den av medlemslandene, understreker Godal. Gjennom en økt effektivisering vil forhåpentligvis frigjorte midler kunne bli omdisponert til prioriterte oppgaver og da ikke minst på utviklingssiden.

Lagt inn 17 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen