Historisk arkiv

Regjeringen besluttet i dag at Norge skal inngå en avtale om handel og økonomisk samarbeid med Ukraina.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 138/97
10. oktober 1997

Regjeringen besluttet i dag at Norge skal inngå en avtale om handel og økonomisk samarbeid med Ukraina.

Etter omveltningene i Øst-Europa for omlag sju år siden har Norge gått inn for å etablere et tidsmessig avtaleverk på det økonomiske området med landene i regionen. Norges handelsforbindelser med disse landene er som oftest regulert av et multilateralt regime enten gjennom EFTAs frihandelsavtaler med landene og/eller gjennom deres medlemsskap i WTO. I de tilfeller hvor det ikke finnes multilaterale avtaler har man fra norsk side gått inn for å etablere et tosidig avtaleverk for de økonomiske forbindelser gjennom avtaler om handel og økonomisk samarbeid. Norge inngikk derfor lignende avtaler med Kroatia 6.3.96 og Russland 26.03.96. Nærings- og handelsdepartementet er ansvarlig for arbeidet med slike avtaler.

Avtalen vil bidra til å sikre klare kjøreregler for handel og investeringer og vil gi norske bedrifter minst like gode vilkår i Ukraina som landet gir bedrifter fra andre land. Avtalen fastsetter videre konkrete prosedyrer for løsning av tvister om handel, og at oppgjør for varer og tjenester i hovedsak skal skje i konvertibel valuta. Det er gledelig at Ukraina i avtalen forplikter seg til å rette seg etter prinsippene til Verdens handelsorganisasjon selv om landet ennå ikke er medlem av organisasjonen.

Avtalen vil også kunne bedre situasjonen for norske eksportører som har opplevd høyere tollsatser ved eksport til Ukraina enn konkurrenter fra andre land på grunn av at Norge ikke har inngått en slik handelsavtale.

Samhandelen mellom Norge og Ukraina var på NOK 306 millioner i 1996, i henhold til statistikk fra Statistisk sentralbyrå. Eksporten utgjorde NOK 155 millioner i fjor. De første åtte månedene i 1997 var eksporten på NOK 92 millioner, 10 % høyere enn i samme periode i 1996. Det viktigste eksportproduktet er fisk, som i følge offisielle tall utgjorde ca. NOK 100 millioner i 1996. Dersom man medregner fisken som reeksporteres via Polen og Baltikum er tallet sannsynligvis dobbelt så høyt. Skipsutstyr blir også et stadig viktigere produkt i Norges eksport til Ukraina.

Flere norske bedrifter har etablert seg i Ukraina, inkludert Norsk Hydro, Elopak, Jotun og Hafslund Nycomed.

Utenriksdepartementet, 10. oktober 1997

Lagt inn 10 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen