Historisk arkiv

Regjeringen godkjenner avtale om liberalisering av handel med informasjonsteknologiprodukter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 43/97
Dato: 11. april 1997

Regjeringen godkjenner avtale om liberalisering av handel med informasjonsteknologiprodukter

Regjeringen godkjente i dag forhandlingsresultatet i WTO om liberalisering av handelen med informasjonsteknologiprodukter. Forhandlingene om å fjerne tollen på en rekke informasjonsteknologiprodukter innen år 2000 ble sluttført under WTOs Ministerkonferanse i Singapore i desember 1996.

Erklæringen fra Singapore er en politisk viljeserklæring hvor partene er enige om å fortsette forhandlingene i Genève. Disse er avsluttet med konkrete tollinnrømmelser for datamaskinvarer, herunder PC'er, halvledere og integrerte kretser, data programvarer, telekommunikasjonsutstyr, mv. Forbrukerelektronikk er ikke omfattet av liberaliseringen.

Vel 90 % av Norges eksport av IT-produkter, til en verdi av i alt ca. 10 milliarder kroner, dekkes av avtalen.

Partene skal redusere tollsatsene fra nåværende nivå til null i fire like etapper; 1. juli 1997, 1. januar 1998, 1. januar 1999 og 1. januar 2000.

Tollreduksjonene inngås på bestevilkårsbasis slik at de kommer alle WTO-medlemmer til gode.

Norge har relativt lave tollsatser på IT-produkter. Det er uttrykt en klar interesse og støtte fra norsk industris side i favør av liberalisering av handelen med IT-produkter. Det forventes at bedring i markedsadgang og konkurranseevne vil resultere i økt vekst i norsk IT-industri, som allerede er meget eksportrettet med en eksportandel på ca. 35% av den samlede produksjon av IT-varer. Enkelte bedrifter har en eksportandel helt opp i 90%.

Finansdepartementet tar sikte på å fremlegge en egen proposisjon til Stortinget i vårsesjonen 1997 om gjennomføring av tollnedsettelsene.

Lagt inn 11 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen