Historisk arkiv

Regjeringen legger frem en stortingsmelding om eksporten av forsvarsmatriell fra Norge i 1996, og ikke-spredning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 80/97
Dato: 30. mai 1997

Regjeringen legger frem en stortingsmelding om eksporten av forsvarsmatriell fra Norge i 1996, og ikke-spredning

Regjeringen legger 30. mai frem en stortingsmelding om eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 1996. Denne meldingen er en oppfølging av St. mld. nr. 9 (1996-97) som omfattet første halvår 1996, og som ble behandlet av Stortinget 18. desember 1996.

Med meldingen ønsker Regjeringen å bidra til større åpenhet om eksporten av forsvarsmateriell, og det tas heretter sikte på å fremme årlige meldinger om slik eksport.

Oversiktene i stortingsmeldingen er basert på bedriftenes oppgaver over faktisk eksport, det vil si fakturerte salg i 1996, av forsvarsmateriell og av tjenester knyttet til slike varer.

Det går frem av tabellene i meldingen at NATO-landene og de nordiske landene er de største mottakerne av våpen og ammunisjon. I tillegg har OECD-landene Japan, Sveits og Østerrike, samt Singapore mottatt slikt materiell fra Norge. Det er levert annet militært materiell, som f.eks. sambandsutstyr, til De forente arabiske emirater, Egypt, Malaysia, Slovakia, Saudi-Arabia, Sør-Korea, Thailand og Den tsjekkiske republikk.

Den samlede verdien av eksporten av forsvarsmateriell og tilknyttede tjenester var i 1996 NOK 1.001.409.000,-.

Stortingsmeldingen gir videre informasjon om lovverket, og de retningslinjer og varelister som ligger til grunn for Utenriksdepartementets gjennomføring av eksportreguleringen, samt over kontrollvirksomheten og det internasjonale samarbeidet som foregår på dette området.

Lagt inn 30 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen