Historisk arkiv

Regjeringen vedtar forskrift om gjennomføring av kjemivåpenkonvensjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

NR.: 72/97
16. mai 1997

Regjeringen vedtar forskrift om gjennomføring av kjemivåpenkonvensjonen

Regjeringen har i dag vedtatt en forskrift om gjennomføring av kjemivåpenkonvensjonen som trådte i kraft 29. april 1997. Konvensjonen innebærer en plikt til ikke å utvikle, produsere, lagre eller bruke kjemiske våpen, samt til å ødelegge slike våpen.

Konvensjonen er den første multilaterale nedrustningsavtale som omfatter total avskaffelse av en hel kategori masseødeleggesesvåpen. Den skal også hindre spredning av slike våpen til områder preget av ustabilitet og spenning. I tillegg til den militære sektoren vil konvensjonen få virkninger for den sivile kjemiske industrien. For å sikre gjennomføringen av konvensjonen er det fastsatt omfattende bestemmelser om inspeksjoner og kontrolltiltak. For første gang vil en nedrustningsavtale innebære at en hel industri gjøres til gjenstand for løpende kontroll.

Forskriften er hjemlet i lov om gjennomføring av kjemivåpenkonvensjonen av 6. mai 1994 nr. 10, og fastsetter bestemmelser blant annet om privates plikter ved inspeksjoner av anlegg og bedrifter i henhold til konvensjonen.

Utenriksdepartementet, 16. mai 1997

Lagt inn 16 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen