Historisk arkiv

Statssekretær Egeland besøker Afghanistan.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 114/97
11. august 1997

Statssekretær Egeland besøker Afghanistan.

Statssekretær Jan Egeland i Utenriksdepartementet reiser 13.-14. august til Kabul.

Bakgrunnen for besøket er at Norge vil lede det andre møtet i giverlandsgruppen for Afghanistan i FNs hovedkvarter i høst. I det uformelle koordineringsorganet, som ble opprettet i januar i år, møtes de store giverlandene og FN-organisasjonene med sikte på å formulere en felles strategi for den kortsiktige, humanitære og den mer langsiktige bistanden til Afghanistan.

Etter samtaler med den pakistanske utenriksminister Gohar Ayub Khan og FNs meglingsmann i Afghanistan, spesialutsending Norbert Holl, i Islamabad 13. august, reiser statssekretær Egeland til Kabul. Her vil han møte representanter for Talibanregjeringen, samt stedlige representanter for FN-organisasjoner og frivillige hjelpeorganisasjoner. Han vil besøke mineryddings-, skole- og helseprosjekt i Kabul og omegn.

Egeland vil spesielt fokusere på FNs fredsbestrebelser, menneskerettigheter og kvinners situasjon og den økende narkotikaproduksjonen. Situasjonen for de omlag 3 - 4 mill. flyktningene (inkludert internflyktninger) vil være sentralt.

De siste 3 - 4 årene har norsk bistand til Afghanistan og afghanske flyktninger vært på omlag 50 mill. kroner årlig. Denne er hovedsakelig gått til FNs, Røde Kors' og frivillige organisasjoners arbeid. Minerydding, nødhjelp og repatriering av flyktninger har vært prioritert. De største norske frivillige organisasjonene i Afghanistan er Kirkens Nødhjelp og Afghanistankomiteen.

Utenriksdepartementet 11. august 1997

Lagt inn 11 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen