Historisk arkiv

Statssekretær Siri Bjerke overleverer norskproduserte boliger i Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 120/97
29. august 1997

Statssekretær Siri Bjerke overleverer norskproduserte boliger i Russland

Statssekretær Siri Bjerke overleverer 1. september 60 Moelven-produserte boliger som gave fra den norske regjering under en seremoni i Luga, 14 mil sør for St. Petersburg. Oppføringen av boligene, som vil huse hjemvendte russiske offisersfamilier fra de baltiske stater, er et resultat av det pågående norsk-russiske samarbeidet innen rammen av Handlingsprogrammet for Øst-Europa. Seremonien markerer fullføringen av det største enkeltprosjektet som hittil er realisert under programmets virksomhet siden starten i 1992.

Beslutningen om å avsette NOK 40 millioner til bygging av boliger for russiske offiserer som trekkes tilbake fra Baltikum, ble tatt i 1993 som ett norsk bidrag til omstrukturering for fremme av demokratisk og økonomisk bærekraftig utvikling i reformlandene. Prosjektet vil kunne bidra til å fremme stabiliteten i forholdet mellom Russland og de baltiske land.

Avtalen mellom den norske og russiske regjering om bygging av boligene ble undertegnet høsten 1995. På norsk side har Statsbygg hatt hovedansvaret for gjennomføringen av prosjektet. Moelven, som etter anbudsrunde ble valgt som totalentreprenør for byggearbeidene, har realisert prosjektet i samarbeid med den russiske entreprenøren Energomashtroy og russiske militære myndigheter. Byggearbeidet er utført av russiske håndverkere.

Norske interesser i St. Petersburg har nedlagt et betydelig arbeid for å etablere et Norges Hus. En velegnet bygning på 6000 kvadratmeter er også sikret, men denne trenger modernisering og rehabilitering. Utover NOK 500 000,- som er bevilget fra Samarbeidsprogrammet i 1997, tar UD sikte på å stille NOK 2 mill. til disposisjon for neste år.

Lagt inn 29 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen