Historisk arkiv

Sterk norsk appell om støtte til forbud mot landminer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 130/97
22. september 1997

Utenriksminister Godal i FN:

Sterk norsk appell om støtte til forbud mot landminer

Utenriksminister Bjørn Tore Godal kom med en sterk henstilling om bred internasjonal støtte til arbeidet for å forby anti-personellminer da han mandag talte til FNs generalforsamling.

Godal, som holdt Norges hovedinnlegg under Generalforsamlingens 52. sesjon, betegnet resultatet av Oslo-konferansen som en milepæl på veien mot et totalforbud mot denne våpentypen. Neste skritt i prosessen er undertegningen av konvensjonen, som skjer i Canadas hovedstad Ottawa.

- Jeg oppfordrer alle land som deltar i denne prosessen til å ratifisere konvensjonen. Til dem som ennå ikke har sluttet seg til oss, sier jeg: Gjør det så snart som mulig, sa han.

Godal forsikret at Norge sammen med de andre nordiske landene gir full støtte til forslaget om reform av FN-systemet som verdensorganisasjonens nye generalsekretær, Kofi Annan, i forrige måned presenterte for medlemslandene. Fra norsk side vil det bli arbeidet aktivt for at Generalforsamlingen skal godkjenne Annans reformpakke i løpet av høstsesjonen. Den norske støtten til reformarbeidet gjenspeiler ønsket om at Norges meget omfattende bidrag til verdensorganisasjonen skal utnyttes så effektivt som mulig.

Norge går inn for å gjøre Tyskland og Japan til faste medlemmer av sikkerhetsrådet i tillegg til USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina. Videre støtter man fra norsk side tanken om å opprette ytterligere tre faste plasser som skal gå til land som representerer Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Godal uttrykte dyp bekymring over den fastlåste situasjonen i fredsprosessen mellom Israel og den palestinske selvstyremyndigheten.

- Partene må innse at det ikke finnes noe alternativ til fredsprosessen. Vi må fordoble våre anstrengelser for å gjenopprette kontakten mellom partene om de problemene som fortsatt er uløst, sa han.

Om situasjonen i Bosnia sa utenriksministeren at det nære samarbeidet som har utviklet seg mellom de ulike organisasjonene som skal iverksette fredsavtalen gir grunn til håp, til tross for at nasjonalistiske ledere fortsetter å puste til hatet mellom de ulike folkegruppene. Utenriksministeren understreket at Norge vil fortsette å medvirke i dette arbeidet inntil freden er sikret. Det er et ufravikelig norsk krav at etterlyste krigsforbrytere i det tidligere Jugoslavia blir stilt til ansvar for sine ugjerninger.

Utenriksdepartementet, 22. september 1997

Lagt inn 23 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen