Historisk arkiv

Utenriksminister Godal: Fredsprisen av stor betydning i arbeidet for totalforbud mot anti-personellminer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.137/97
10.10.97

Utenriksminister Godal: Fredsprisen av stor betydning i arbeidet for totalforbud mot anti-personellminer

- Tildelingen av Nobels fredspris til Den internasjonale kampanjen mot landminer (ICBL) og koordinator Jody Williams er svært gledelig, sier utenriksminister Bjørn Tore Godal. Fredsprisen vil få stor betydning for det videre arbeidet med å totalforby anti-personellminer. Tildelingen gjenspeiler det brede folkelige engasjement og Jody Williams store personlige innsats i arbeidet for å få en slutt på de menneskelige lidelsene som skyldes bruken av anti-personellminer. Denne saken viser hvor langt det er mulig å nå gjennom et nært samarbeid mellom frivillige organisasjoner og nasjonale myndigheter, sier Godal.

Den internasjonale kampanjen mot landminer koordinerer omlag tusen frivillige organisasjoner i nesten 100 land. Ikke minst bidro Kampanjen og Jody Williams sterkt til at den internasjonale avtalen om et totalforbud mot anti-personellminer ble framforhandlet i Oslo i september i år. Avtalen vil bli undertegnet i Ottawa i desember.

Den inneholder et entydig forbud mot bruk, produksjon, lagring og overføring av anti-personellminer, samt en forpliktelse til destruksjon av eksisterende anti-personellminer. Avtalen oppfordrer også til økt samarbeid og assistanse til minerydding og bistand til mineofre.

- Årets fredspris er en stor oppmuntring i det videre arbeidet med å vinne størst mulig oppslutning om avtalen. Jeg oppfordrer alle verdens land til å slutte seg til den brede koalisjonen av frivillige organisasjoner og nasjonale myndigheter i våre anstrengelser for å oppnå en verden fri for anti-personellminer, sier utenriksministeren.

Utenrikdepartementet 10. oktober 1997

Lagt inn 10 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen