Historisk arkiv

Utenriksminister Godals uttalelse om suverenitetsoverdragelsen i Hong Kong 1. juli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 101/97
30. juni 1997

Utenriksminister Godals uttalelse om suverenitetsoverdragelsen i Hong Kong 1. juli

- Det er en historisk begivenhet når Hong Kong i dag, etter 155 år som britisk koloni, overdras fra Storbritannia til Folkerepublikken Kina. Fra i dag er Hong Kong et "spesielt administrasjonsområde" (SAR) i Kina, sier utenriksminister Godal.

Det er viktig at innholdet i den avtalen mellom Storbritannia og Kina som ligger til grunn for dagens fredelige suverenitetsoverdragelse, "Felleserklæringen" om Hong Kongs framtid, blir overholdt. Denne avtalen skal sikre Hong Kong en høy grad av selvstyre, anledning til å beholde sin nåværende utstrekning, sitt markedsøkonomiske system og lovgivning i minst 50 år etter suverenitetsoverdragelsen, påpeker utenriksministeren.

Utenriksministeren understreker at kinesiske myndigheter har forsikret om at prinsippet "ett land- to systemer" vil bli iverksatt. Fra norsk side forventer vi at dette følges opp i praksis og at blant annet ytringsfriheten for Hong Kongs innbyggere sikres. I likhet med andre land, vil Norge i tiden framover følge utviklingen i Hong Kong med stor oppmerksomhet og forventning, sier utenriksminister Godal.

Utenriksdepartementet, 30. juni 1997

Lagt inn 1 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen