Historisk arkiv

WTO-avtale om åpning av det internasjonale markedet for teletjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 12/97
17. februar 1997

WTO-avtale om åpning av det internasjonale markedet for teletjenester

linkdoc032005-993684#docBrosjye om WTO

Medlemslandene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) ble lørdag 15. februar 1997 enige om en avtale som gir friere og mer forutsigbar markedsadgang for et bredt spekter av teletjenester. Avtalen vil tre i kraft 1. januar 1998. Norge forplikter seg gjennom avtalen til å gi teleselskaper fra alle WTOs medlemsland tilsvarende markedsadgang som den EØS-landene allerede er blitt enige om.

Avtalen betyr nye eksportmuligheter for leverandører av teletjenester. Den vil også indirekte kunne føre til økt etterspørsel etter norske teleprodukter.

Dette er første gang telemarkedet på verdensbasis underlegges et forpliktende regelverk om markedsadgang. 68 av WTOs 127 medlemsland har bidratt til avtalen ved å åpne adgang til eget marked for samtlige WTO-land, og binde seg til ikke å innføre nye restriksjoner. Disse landene står for i overkant av 90 prosent av omsetningen av teletjenester på verdensbasis, som er på rundt 600 milliarder dollar.

Teletjenester var ett av de temaer som ikke ble avklart da den siste runden med GATT/WTO-forhandlinger (Uruguay-runden) om åpning av handelen med varer og tjenester ble avsluttet for snart tre år siden. Et nytt forsøk på enighet strandet i april i fjor, og det ble satt en ny frist til 15. februar 1997.

Forhandlingene er fra norsk side ført av Utenriksdepartementet og Samferdselsdepartementet.

Lagt inn 17 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen