Historisk arkiv

"Evaluation of Decentralisation and Development". Report no. 3.97

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

  1. I 1993 tok OECD/DACs ekspertgruppe om evaluering av bistand initiativ til prosjektet "Evaluation of Programs Promoting Participatory Development and Good Governance(PD&GG). En egen arbeidsgruppe definerte fem temastudier som særlig sentrale og fordelte også ansvaret på interesserte giverland. Temaene var legale systemer (US/USAID), forvaltning i offentlig sektor (UK/ODA), menneskerettigheter (Nederland/DGIS), deltakelse (Sverige/SIDA) og desentralisering og utvikling (Norge). UD engasjerte Norsk institutt for by- og regionalplanlegging(NIBR) til å foreta evalueringen av desentralisering.
  2. Basert på en gjennomgang av erfaringene med desentralisering i Afrika sør for Sahara (Tanzania, Zambia, Uganda, Ghana, Elfenbenskysten), Sør Asia (India-Karnataka, Bangladesh, Sri Lanka) og Sentral og Latin Amerika trekker rapporten følgende konklusjoner:
    • Mens desentralisering synes å ha gitt løfterike bidrag mht. demokratisering og fordeling særlig i middelinntektsland med lange tradisjoner mht. egen stats-administrasjon og nasjonsbygging, har virkningene vært langt mindre i de minst utviklede land hvor desentralisering har pågått i en periode med økonomisk krise og stagnasjon.
    • I mange land eksisterer en betydelig tvetydighet mht. vilje til å desentralisere makt og ressurser fra sentralt hold.
    • Lokalbefolkningen og -myndighetene er ofte dårlig informert om gjeldende desentraliseringspolitikk. Dette skaper forvirring og usikkerhet på lokalt nivå.
    • Desentralisering har bidratt til mer effektiv forvaltning og økonomistyring i flere tilfeller, særlig i Asia, Sentral- og Latin Amerika. I Afrika sør for Sahara har lokalforvaltningen vært hemmet av uklare relasjoner og roller i forhold til sentrale myndigheter, detaljintervensjon fra samme hold, mangel på økonom-iske ressurser og svak redegjørelse for bruken av midler.
    • Erfaringene med giveres deltakelse i desentraliseringsprosesser har vært blandet. Bistanden har i stor grad fokusert på administrative strukturer og har ikke viet lokale, politiske krefter og prosesser tilstrekkelig oppmerksomhet.