Historisk arkiv

Endret praksis ved utnevnelse av fylkesmenn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding


Dato: 28.07.2000

Endret praksis ved utnevnelse av fylkesmenn

Regjeringen har drøftet rekrutteringspraksis ved utnevnelse av fylkesmenn, og besluttet å legge større vekt enn tidligere på dokumentert godt administrativt og faglig lederskap fra offentlig og privat virksomhet. Regjeringen vil også gå inn for ansettelse på åremål ved nye fylkesmannsutnevnelser.

Det er lang praksis for at regjeringen har lagt stor vekt på politisk arbeid ved utnevnelser, gjerne rikspolitisk erfaring som stortingsrepresentant eller statsråd. Blant dagens 18 fylkesmenn har 14 en klar partipolitisk bakgrunn, mens bare fire har en hovedsakelig administrativ eller faglig bakgrunn.

Dagens fylkesmannsembeter er store og komplekse organisasjoner med varierte og viktige samfunnsoppgaver og høy faglig kompetanse blant medarbeiderne. Lederansvaret er krevende, og topplederen vil i betydelig grad prege organisasjonen og dens evne til oppgaveløsning, samarbeid og utvikling.

Selv om samfunnsorientering og lang erfaring fra politisk arbeid og parlamentarisk lederskap alltid vil være relevant bakgrunn for embetet som fylkesmann, er det i økende grad ønskelig med en bredere erfaringsbakgrunn.

Lang erfaring fra politisk arbeid vil være relevant bakgrunn for embetet som fylkesmann under forutsetning av at også krav til lederkompetanse på høyt nivå kan dokumenteres. På samme måte må dokumentert erfaring fra godt administrativt og faglig lederskap i offentlig og privatvirksomhet og fra organisasjonsarbeid vektlegges. Spesielt må det dokumenteres evner til å oppnå resultater, og evne til nyorientering og utvikling være avgjørende.

Regjeringen vil i løpet av høsten legge frem forslag til en lovendring som innebærer at nye fylkesmenn vil bli utnevnt på åremål. Hovedhensikten med dette, er å få etablert jevnlig utskifting i en stilling hvor det er viktig med faglig eller administrativ nyorientering. Regjeringen har i vurderingen av dette spørsmålet også lagt vekt på de positive erfaringene som er høstet i Sverige og Finland med tilsvarende åremålsordninger for landshøvdingene.

Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Kasper Holand