Historisk arkiv

Ny rapport om konkurranseeksponering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Dato: 22.06.2000

Ny rapport om konkurranseeksponering

Det bør vurderes å ta konkurranse i bruk som virkemiddel på flere områder enn i dag.

Dette er hovedkonklusjonen i rapporten "Bør offentlig sektor eksponeres for konkurranse?", som ble overlevert arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo i dag.

Rapporten er utarbeidet av et interdepartementalt utvalg, som ble oppnevnt av den forrige regjeringen i august 1998. Utvalget fikk som mandat å utrede nasjonale og internasjonale erfaringer med konkurranseeksponering.

Kriterier

Utvalget har brukt fem vurderingskriterier i sin analyse av erfaringene med virkemidlene som er benyttet ved konkurranseeksponering;

-Effektivitet
–Kvalitet
-Styring og demokratisk kontroll
-Tilgjengelighet for bruker
-Utvikling og opprettholdelse av markedskonkurranse

Utvalget har lagt vekt på å samle og systematisere dokumenterte erfaringer med konkurranseeksponering av offentlige tjenester i Norge, Norden og enkelte andre land som har bredere erfaring enn Norge med bruk av konkurranseeksponering.

-2-

Deregulering

Et virkemiddel som er blitt tatt i bruk i flere sektorer i nesten alle OECD-land de siste 10-15 årene er etablering av konkurransemarkeder, eller deregulering.

Hovederfaringen internasjonalt synes å være at dette leder til billigere tjenester ved at produksjonen effektiviseres. Denne typen konkurranse fører også ofte til økt tjenestemangfold, bedre kvalitet og høyere servicenivå.

Anbud

De internasjonale erfaringene utvalget har basert seg på tyder på at anbudskonkurranser normalt leder til kostnadsbesparelser i størrelsesorden 10 – 30 prosent. For Norge er ikke erfaringene omfattende nok til at det kan trekkes entydige konklusjoner.

Utvalget påviser en nær sammenheng mellom kvaliteten på resultatet som oppnås og kvaliteten som bestilles gjennom anbudskontrakten. Det er utvalgets oppfatning at når målene ikke nåes så skyldes ikke det at tjenesteleverandøren ikke følger kontrakten, men at det offentlige ikke spesifiserer kontrakten godt nok.

Utvalget omhandler også de ansattes rettigheter i forbindelse med virksomhetsoverdragelser. Erfaringsmaterialet her viser at usikkerheten omkring en omstilling ofte representerer problemer for de ansatte. Det er derfor viktig å få avklart rettspraksis, eventuelt ta initiativ for å presisere lov og forskriftsverk med tanke på å få etablert en forutsigbar praksis.