Historisk arkiv

Økt innsats for innvandrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.:

40/2000

Dato:

04.10.2000

Økt innsats for innvandrere

- Vi må i større grad mobilisere arbeidskraftressursene blant innvandrerne, sier arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo. Mens ledigheten i de fleste gruppene av befolkningen har vært stabil lav det siste året, har ledigheten blant innvandrerne hatt en svak økning.

I en situasjon med mangel på arbeidskraft i enkelte sektorer, er det viktig å utnytte de ressursene og kvalifikasjonene mange innvandrere har. Det er en stor utfordring for Aetat å bidra til å formidle innvandrere til ledige jobber og å styrke innvandrernes kompetanse.

- Særlig ønsker regjeringen en tidligere og mer systematisk innsats for kvalifisering av innvandrere, både i forhold til språkopplæring og jobbtrening, sier statsråd Kosmo.

Deltar på tiltak

Allerede i dag utgjør innvandrerne om lag 30 prosent av deltakerne på tiltak for ordinære arbeidssøkere. Denne innsatsen vil fortsette. Langtidsledige innvandrere skal sammen med Aetat lokalt utarbeide en egen handlingsplan. Aetat vil videre samarbeide med kommunene som har ansvaret for at innvandrerne har et språknivå slik at de kan nyttiggjøre seg arbeidsmarkedstiltak. En kombinasjon av norskopplæring og praksisplass kan være nyttig for mange i deler av et kvalifiseringsløp.

- For å få et bedre grep om det å integrere innvandrere i arbeidslivet, er vi avhengige av gode samarbeidsformer i alle ledd, og det siste leddet – arbeidsgiverne – er av største betydning, sier statsråd Jørgen Kosmo.