Historisk arkiv

Samspillende løsninger for bruk av elektronisk signatur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 34/2000
Dato: 13.09.2000
Kontaktperson: Seniorrådgiver Katarina de Bresis, tlf 2224 4646

Samspillende løsninger for bruk av elektronisk signatur presenteres fredag

Invitasjon til markering av milepel innen elektronisk forvaltning

Elektroniske signaturer er en viktig forutsetning for å kunne drive sikker handel og kommunikasjon over Internett. Men i enda større grad er slike signaturer en forutsetning for å kunne tilby landets innbyggere en "døgnåpen forvaltning" – en forvaltning tilpasset brukernes forutsetninger, der tjenester kan utføres 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, over Internett.

Elektroniske signaturer er i ferd med å bli tatt i bruk av stat og kommune, gjennom rammeavtaler som er inngått med bl.a. Posten SDS, Telenor og Strålfors. Det har imidlertid vært en bekymring at løsningene til de ulike leverandørene ikke vil spille sammen, slik at brukerne av elektroniske signaturer fra den ene leverandøren ikke vil kunne lese signaturer fra en annen.

Staten og kommunene, ved AAD og KS, har derfor vært en aktiv pådriver for å få leverandørene til å undertegne en samarbeidsavtale som ville gjøre det mulig å godkjenne hverandres elektroniske signaturer. En slik avtale ble undertegnet 15.9.1999. Etter ett års hard arbeid kan Posten SDS og Telenor nå presentere løsninger for elektroniske signaturer for forvaltningen som "snakker sammen".

Dette er et viktig skritt fram mot en nasjonal infrastruktur for sikker elektronisk kommunikasjon over Internett. Det styrker også muligheter til å tilby juridisk bindende elektronisk kommunikasjon til og fra forvaltningen.

Denne milepelen markeres fredag 15. september kl. 9.00 i Posten SDS’ lokaler i Nydalen, Nydalsveien 28. Det vil bli innlegg ved representant for politisk ledelse i AAD samt fra Telenor og Posten SDS. Det vil også bli demonstrert løsninger for samspillende elektroniske signaturer. Pressen inviteres til å delta og høre om hvordan døgnåpen, Internett-basert forvaltning vil ta form i løpet av kommende år.