Historisk arkiv

Statens tilbud i jordbruksforhandlingene: Lavere matvarepriser og et mer konkurransedyktig jordbruk.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Dato: 19.05.2000
Kontaktperson: Departementsråd Per Harald Grue, tlf 22 24 9108

Statens tilbud i jordbruksforhandlingene: Lavere matvarepriser og et mer konkurransedyktig jordbruk.

Statens tilbud i jordbruksoppgjøret vil bidra til at vi får et mer konkurransedyktig jordbruk, og at prisene på norske matvarer reduseres. Målprisene i jordbruksavtalen foreslås redusert med 900 mill kroner. Dette blir kompensert gjennom den skatteendringen Stortinget har vedtatt for jordbrukere. Samtidig reduseres bevilgningene over statsbudsjettet til jordbruket med 400 millioner kroner. Profilen på tilskottene til jordbruket legges om til fordel for bruk som kan gi et viktig bidrag til sysselsetting og inntekt. Gjennom å legge dette presset forventes det at det blir gjennomført raske omstillingstiltak i hele matvarekjeden fra jord til bord. Statens tilbud er en oppfølging av de retningslinjer Stortinget har lagt for landbrukspolitikken gjennom behandlingen av stortingsmeldingen om norsk landbruk og matproduksjon.

Billigere matvarer

Det er en klar målsetting for Arbeiderpartiregjeringen at prisdifferansen mellom en del norske landbruksprodukter og tilsvarende produkter i våre naboland skal reduseres.

Reduksjonen i målpriser på 900 millioner kroner kompenseres gjennom den skatteendringen Stortinget vedtok for jordbrukerne. Reduksjonene tas ut på storfe, svin, fjørfe, egg og melk. Det vil styrke norsk næringsmiddelindustris konkurranseevne og redusere faren for handelslekkasje. Samtidig følger tilbudet opp Stortingets forutsetninger om en omlegging av støtten til jordbruket i retning av bruk som gir et viktig bidrag til sysselsetting og inntekt. Det foreslås blant annet en utflating av areal- og kulturlandskapstillegget og dyrearealtilskottet. Videre blir den øvre grensen for tilskott hevet.

Verdiskapningsprogram

Det etableres et eget verdiskapningsprogram for norsk jordbruksproduksjon hvor regjeringen ønsker å bruke 500 mill kroner over en femårsperiode, av dette er 250 mill kroner knyttet til ny aktivitet. Dette vil være et viktig bidrag til å utvikle en markedsrettet og lønnsom norsk jordbruksproduksjon, noe som vil være avgjørende for at jordbruket skal kunne utføre sin oppgave som et sentralt element i norsk bosettings- og distriktspolitikk

Oppgjørets ramme

Ved fastsetting av inntektsrammen er det forutsatt at jordbruket og hele matvarekjeden må redusere sine kostnader og øke konkurranseevnen.

Bare en begrenset del av målprisreduksjonen fører til reduserte inntekter i avtaleåret 2000 – 2001. Det er videre tatt hensyn til at inntektsfradraget gir en betydelig inntektsvirkning i perioden. Ut fra en samlet vurdering av alle aktuelle tilpasningsmuligheter og inntektsvirkningen av ulike elementer, finner Statens forhandlingsutvalg at jordbruksavtalen for 2000 – 2001 legger et grunnlag for at aktive utøvere i jordbruket kan få en inntektsutvikling og sosial vilkår på linje med andre grupper i samfunnet.