Historisk arkiv

Arbeidsmiljøsituasjonen i EFTA-landene: Norge omtalt i ny rappor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 32/2001
Dato: 28.05.01
Kontakt: Rådgiver Torkel Sandegren, Arbeidsmiljø- og sikkerhetsavd., tlf 2224 6925

Arbeidsmiljøsituasjonen i EFTA-landene:
Norge omtalt i ny rapport

For første gang er det laget en samlet rapport om arbeidsmiljøet i EFTA-landene. Rapporten er utgitt av det europeiske arbeidsmiljøorganet (The European Agency for Safety and Health at Work) i Bilbao, Spania. Rapporten fra EFTA-landene er laget etter samme mal som en tilsvarende rapport om medlemslandene i EU.

Rapporten bekrefter at EFTA-landene i stor grad deler de samme utfordringer og prioriteringer innenfor helse, miljø og sikkerhet i arbeidslivet. Dette inkluderer psykososiale problemer, ergonomi og håndtering av kjemikalier. EFTA-landene er mer opptatt av nye risikofaktorer som fysisk vold på arbeidsplassen, seksuell trakassering, belastende arbeidsstillinger og ensformig arbeid enn EU-landene, hvor tradisjonelle problemstillinger dominerer.
- Rapporten viser at det for øvrig er store likheter mellom EU og EFTA-landene når det gjelder prioriteringer innenfor helse, miljø og sikkerhet, sier arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo.

Både EU- og EFTA-rapportene nevner bygg- og anleggsbransjen som mest utsatt for risiko. Bransjen har tradisjonelt sett hatt en høy andel ulykker og skader og vil sammen med andre bransjer med høy risiko være i fokus i en europeisk informasjonskampanje som er utviklet av det europeiske arbeidsmiljøorganet. Målet er å redusere arbeidsrelaterte ulykker i både EU- og EFTA-landene.

Det er Direktoratet for arbeidstilsynet som har hatt hovedansvaret for å levere det norske bidraget til rapporten. Andre bidragsytere er LO, NHO, SINTEF, Statistisk sentralbyrå, FAFO, STAMI, Rikstrygdeverket, Arbeidsforskningsinstituttet og Regionsykehuset i Trondheim.

Det europeiske arbeidsmiljøorganet er etablert av EU for å formidle informasjon om arbeidsmiljø til virksomheter og fagfolk innenfor helse, miljø og sikkerhet.

Norge deltar som observatør i dette arbeidet og har opprettet et eget nettsted for arbeidsmiljøinformasjon: www.arbeidsplassen.no .

Rapporten: "The State of Occupational Safety and Health in the EFTA Countries" er tilgjengelig på engelsk på Internett: http://agency.osha.eu.int/publications/reports/#stateofoshefta

EU-rapporten: "The State of Occupational Safety and Health in the Member States of the European Union" er tilgjengelig på følgende internettadresse:

http://agency.osha.eu.int/publications/reports/#stateofosh