Historisk arkiv

Bedre tilgang på utenlandsk sesongarbeidskraft til landbruks- og

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 33/2001
Dato: 30.05.01
Kontakt: Avdelingsdirektør Ola Ribe, 2224 4710

Bedre tilgang på utenlandsk sesongarbeidskraft til landbruks- og skogsnæringen

Kvoteordningen for sesongarbeidskraft utvides til å gjelde sesongmessig virksomhet innenfor hele landbruks- og skogsnæringen. Kvoten for 2001 utvides samtidig med vel 3 000 arbeidstillatelser til totalt 15 000.

Den gjeldende avgrensingen i ordningen var rett og slett ikke forståelig for folk flest. I tillegg var den vanskelig å praktisere og derfor har vi besluttet å gjøre noe med den, sier arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo.

Forenkling
Dette er et forenklingstiltak som gjør det lettere å skaffe nødvendig arbeidskraft til næringen. Det blir også enklere for myndighetene å praktisere reglene. Det har vært et ønske fra næringen å utvide adgangen til bruk av utenlandsk sesongarbeidskraft. Det er dette vi nå følger opp, sier Kosmo.

Gjelder fra i sommer
Forenklingen, sammen med en betydelig utvidelse av kvoteordningen, vil gjelde allerede fra i sommer for all sesongpreget virksomhet innen landbruks- og skogsnæringen, sier statsråd Kosmo.

På en pressekonferanse 21. mars i år presenterte kommunalminister Sylvia Brustad og statsråd Kosmo en rekke tiltak for forenkling av innvandringsregelverket for arbeidssøkere.

Denne endringen kommer i tillegg og må sees på som et tiltak i regjeringens fornyelsesprogram. Vi ønsker mindre byråkratiske regler, sier Kosmo.

Utlendingsdirektoratet arbeider med å endre retningslinjene, og de nye vil tre i kraft i løpet av kort tid. Den enkelte produsent som vil søke om sesongarbeidskraft må henvende seg til Aetat.