Historisk arkiv

Behandling av klage på Konkurransetilsynets vedtak mot Felleskjø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 17/2001
Dato: 19.03.01
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Jan A. Halvorsen, tlf. 2224 4784

Behandling av klage på Konkurransetilsynets vedtak mot Felleskjøpenes oppkjøp av Stormøllen AS og deler av Statkorn AS

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har i dag fattet vedtak i en klagesak som gjelder et inngrep Konkurransetilsynet foretok mot Felleskjøpenes oppkjøp av Stormøllen AS og Statkorn AS. Departementet har i store trekk opprettholdt Konkurransetilsynets vedtak, men har på ett punkt imøtekommet klagen.

I februar 2000 fattet Konkurransetilsynet et vedtak som innebar at Felleskjøpenes oppkjøp av Stormøllen AS og deler av Statkorn AS ble tillatt på visse vilkår. Tre av disse vilkårene ble påklaget til Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Det gjaldt pålegget om at Felleskjøpet Trondheim (FKT) måtte selge kraftforanlegget i Verdal, pålegget om at Felleskjøpet Øst Vest (FKØV) måtte selge ett av produksjonsanleggene for kraftfor i Hordaland eller Sogn og Fjordane, og det gjaldt pålegget om at FKØV og FKT løpende måtte selge produksjonsanlegg m.m. som ble nedlagt.

Departementet har i hovedsak opprettholdt Konkurransetilsynets vedtak på de to sistnevnte punkter. Pålegget om å selge kraftforanlegget i Verdal er opphevet, og FKT er i stedet pålagt å selge sine eierandeler i Hundseth mølle AS.

- I denne saken står vi overfor vanskelige avveininger, sier arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo. Det et åpenbart behov for en strukturrasjonalisering for å redusere overkapasiteten i kraftforbransjen, slik at vi kan få redusert kostnadene i jordbruket. Men sammenslåinger og oppkjøp, for å få dette til på kort sikt, må ikke føre til at konkurransen blir vesentlig svekket. Det kan på lengre sikt føre til at priser og kostnader blir høyere enn nødvendig. Det vedtak som nå er fattet, er en rimelig avveining mellom disse hensynene, sier Kosmo.