Historisk arkiv

Digital signatur - uten penn og blekk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 12/2000
Dato: 02.03.2001
Kontaktpersoner: Utvalgsleder Katarina de Brisis, 22 24 67 30 eller ekspedisjonssjef Ottar Ostnes, 22 24 46 45

Digital signatur - uten penn og blekk

Arbeids- og administrasjonsminster Jørgen Kosmo har mottatt NOU'en fra utvalget som utredet bruk av digital signatur i forvaltningen. Bakgrunnen for utredningen er målet om at offentlige etater skal tilby interaktive tjenester på Internett til publikum og næringsliv innen utgangen av 2003, som et ledd i realiseringen av regjeringens Fornyelsesprogram.

Det er regjeringens målsetting at elektroniske tjenester på nett skal ha samme grad av pålitelighet, tillit og gyldighet som den papirbaserte saksbehandlingen har hatt. Digital signatur er en forutsetning for slik likestilling.

En elektronisk identitet (eID), lagret enten på et smartkort eller på en PC hjemme, gjør det mulig å logge seg inn på ulike nettsteder, signere elektroniske skjema og dokumenter og til og med kryptere elektronisk post. Det er meningen at en slik eID skal kunne fungere mot mange ulike elektroniske tjenester, slik at brukere slipper å forholde seg til mange passord og PIN-koder til ulike formål. De vil bare trenge å vite PIN-koden til sin eID.

NOU 2001: 10 "Uten penn og blekk - Bruk av digitale signaturer i elektronisk samhandling med og i forvaltningen" inneholder en rekke anbefalinger som skal utgjøre elementer i en politikk for bruk av digital signatur.

De viktigste anbefalingene fra NOU'en som Arbeids- og administrasjonsdepartementet nå skal ta stilling til er:

- Følgende skal utstyres med digital signatur

  • Privatpersoner som skal benytte forvaltningens elektroniske tjenester
  • Forvaltningsansatte og offentlige virksomheter
  • Selvstendig næringsdrivende som innehar yrker / utdanning som krever godkjenning
  • Forvaltningen bør anskaffe seg digital signatur gjennom frivillige felles rammeavtaler basert på felles kravspesifikasjoner. For å bre ut digital signatur til publikum anbefaler utvalget at forvaltningen (stat og kommunene) inngår et samarbeid med markedsaktører som utsteder slike signaturer til publikum, slik at disse også skal kunne brukes mot forvaltningen.
  • Forslag til ny forskrift som skal regulere elektronisk kommunikasjon med og i forvaltningen, inklusive bruk av digital signatur. Forskriften foreslåes forankret i forvaltningsloven og i lov om elektronisk signatur, vedtatt i desember 2000.
  • Etableres en permanent samordningsfunksjon for tilrettelegging og bruk av digital signatur i forvaltningen. En slik funksjon vil ha en viktig rolle i å medvirke til at forvaltningen følger den foreslåtte politikken på området.

Det er pr. i dag en mindre andel offentlige etater som kan tilby interaktive tjenester med slik funksjonalitet. Mulighet for levering av selvangivelse på nett eller valg av fastlege på nett er eksempler på slike tjenester. Mange offentlige etater i staten og ikke minst i kommunesektoren ligger nå i startgropen for å tilby mange flere tjenester elektronisk. Bruk av fødselsnummer, passord og ulike PIN-koder har gjort nytten så langt. Digital signatur gir en sikrere, mer personvernvennlig og enklere løsning på dette problemet. Digital signatur kan brukes til å gi en person elektronisk identitet (eID).

Utvalget ble oppnevnt i februar 2000 og fikk i mandat å utrede hvilken politikk forvaltningen skal legge seg på når det gjelder bruk av digital signatur med tilhørende infrastruktur (PKI – Public Key Infrastructure) i elektronisk samhandling innen forvaltningen og med forvaltningens brukere.

Utvalget har vært ledet av seniorrådgiver Katarina de Brisis og var bredt sammensatt med representanter for relevante myndigheter og store brukere av digital signatur.