Historisk arkiv

Flere kvinnelige ledere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 20/2001
Dato: 20.03.01

Kontakt: Informasjonssjef Jan-Egil Nyland, 9169 1014

Flere kvinnelige ledere

Det blir stadig flere kvinnelige ledere i staten og andelen er nå på 29 prosent. Det er en økning på 3 prosentpoeng fra i fjor. – Det ser ut som om vi kan nå målet om 30 prosent kvinnelige ledere i staten innen utgangen av 2001, sier arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo.

Det var regjeringen Jagland som i september 1997 satte som mål at kvinneandelen i lederstillinger i statlig forvaltning totalt skulle være på 30 prosent innen utgangen av 2001. Den gangen var andelen på 22 prosent og den har økt jevnt siden da.

Ujevnt
Måltallene ble satt innenfor hvert enkelt departementsområde og selv om totalmålsettingen ser ut til å kunne bli nådd, er utviklingen ujevn.

- Det er fem sektorer som neppe ser ut til å klare sine egne måltall, det er Fiskeridepartementet, Justisdepartementet, Samferdselsdepartementet, Utenriksdepartementet og Olje- og Energidepartementet. Når det gjelder fiskeri, samferdsel og justis så er det mannsdominerte arbeidsplasser i ytre ledd som forklarer en del. Men her arbeides det aktivt for å få kvinneandelen opp. Utenriksdepartementet har en ambisiøs plan for likestilling og har også nådd resultater på en del områder. Men det gjenstår særlig å få opp kvinneandelen i høyere lederstillinger. Jeg har ellers merket meg at det siden prosjektets oppstart fremdeles bare er menn i toppledelsen i Kulturdepartementet og Olje- og Energidepartementet.

Aktiv rekruttering
Utviklingen innen toppledergruppen, som er knyttet til lederlønnssystemet, viser også en positiv utvikling. Gruppen omfatter alle departementsrådene, ekspedisjonssjefene og lederne av de største etatene – 274 stillinger i alt. Her var andelen kvinner 12 prosent i 1997, 13 prosent i 1999, 16 prosent i 2000 og 20 prosent i januar i år.

- Selv om utviklingen er positiv så er andelen altfor lav, vi har for få kvinnelige toppledere og noen ledergrupper består bare av menn. Dette handler heller ikke bare om kjønnsfordeling, men også at kvinner ofte bidrar med en annen type kompetanse enn menn. Jeg vil derfor oppfordre statsrådene til spesielt å etterspørre kandidater av begge kjønn ved tilsettinger i disse stillingene. Dersom eksterne konsulenter benyttes i rekrutteringsprosessen, vil jeg anbefale at det stilles krav i kontrakten om å lete opp et visst antall kvalifiserte kvinnelige finalekandidater, sier statsråd Jørgen Kosmo.