Historisk arkiv

Globaliseringen krever ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 35/2001
Dato: 12.06.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Jan-Egil Nyland, 91 69 10 14

- Globaliseringen krever ansvar

- Regjeringene omkring i verden må innse at globaliseringen ikke fratar dem ansvaret for å føre en politikk som sikrer arbeidstakernes grunnleggende rettigheter. Mer enn noen gang før er dette viktig å understreke.

Dette sa statssekretær Marianne Seip Haugsnes i Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) da hun holdt Norges hovedinnlegg på den Internasjonale Arbeidstakerorganisasjonens kongress (ILO) i Geneve i dag.

Utfordringer

- Globaliseringen av økonomien stiller oss overfor store utfordringer, særlig i forhold til å sikre arbeidstakernes rettigheter og interesser. ILO har gjort og gjør mye for å utarbeide programmer som skal sikre arbeidstakeres interesser i alle land. Når det gjelder utfordringene globaliseringen stiller oss overfor, tror jeg allikevel at nøkkelen til suksess ligger i et godt samarbeid mellom myndighetene og arbeidslivets organisasjoner på nasjonalt nivå, sa statssekretær Haugsnes.

Hun understreket at dersom dette arbeidet ikke lyktes, vil det lett føre til økt utstøting fra arbeidslivet, større ulikheter og tap av rettigheter. – I motsetning til det som er i alles interesse, nemlig framgang, sa Haugsnes.

Kamp mot tvangsarbeid

150 av de i alt 157 medlemslandene i ILO har til nå skrevet under avtalene som forbyr tvangsarbeid. ILO har nylig lagt frem en rapport som viser at tvangsarbeid fordømmes av praktisk talt alle land.

- Dette er bra, men rapporten viser også at fordømmelse i ord ikke nødvendigvis innebærer at tvangsarbeid ikke finnes. Det er tvert imot ganske sjokkerende å se hvor utbredt tvangsarbeid er. De verste tilfellene er smuglingen av mennesker, ofte jenter og gutter. Dette er barn som ofte utnyttes i sexindustrien eller som hushjelps-slaver. Norge støtter kampen mot tvangsarbeid og den planen ILO har for bekjempelse av uvesenet. Som det sies i rappporten; det finnes ingen unnskyldning for tvangsarbeid i det 21. århundre, sa statssekretær Marianne Seip Haugsnes.