Historisk arkiv

Handlingsplan for fornyelse av offentlig sektor: Skritt på veien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 18/2001
Dato:22.03.01

Fornyelse av offentlig sektor:

Skritt på veien

Handlingsplanen for fornyelse av offentlig sektor, Skritt på veien, inneholder ni omfattende reformer som skal bidra til å møte utfordringene knyttet til et stramt arbeidsmarked, mer krevende brukere og samtidig bevare en sunn økonomi.

De ni reformene i Fornyelsesprogrammet er: Sykehusreformen, utdanningsreformen, døgnåpen forvaltning-reformen, forsvarsreformen, politireformen, arbeidskraftsreformen, kommunereformen, forvaltningsstruktur-reformen og regelforenkling-reformen.

For å nå effektiviseringsmålene er det vedtatt omorganiseringer som vil føre til at 12 000 årsverk skal omstilles eller frigjøres, i tillegg vil flere tusen bli overført fra administrasjon til tjenesteproduksjon.

Resultater

- Med denne handlingsplanen tar Regjeringen et nytt skritt på veien i fornyelsesarbeidet, som nå omfatter i underkant av 400 prosjekter i alle departementene og i statlige etater. Svært mye arbeid er hittil lagt ned i å få de ansatte i offentlig sektor med på fornyelsesarbeidet. I tiden framover forventer vi at resultatene, både når det gjelder brukernes behov og effektivisering av ressursbruken, blir mer synlige, sier arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo. Men han understreker også at effekten av de store reformene vil ta noe lengre tid.

- Evne til fornyelse og omstilling skal være det langsiktige resultat av fornyelsesarbeidet og prege offentlig sektor i framtiden. Derfor blir også rammene for offentlig sektor gjennomgått slik at unødige hindringer for fornyelsesarbeidet fjernes. Ved å gjennomgå personalpolitikk, budsjett- og økonomistyringssystem, informasjonsteknologi og forvaltningsregelverk, skal vi sikre at rammene understøtter målene i fornyelsesarbeidet, sier Jørgen Kosmo.

Kontakt med brukerne

- For å bevare tillit og legitimitet må offentlig sektor på alle områder framstå som effektiv i videvideste forstand. Dette vil si å framskaffe offentlig tjenester av høy kvalitet og dokumentere resultater til beste for brukerne, samt god ressursutnyttelse, evne til å prioritere og evne til hele tiden å fornye seg i nær kontakt med brukerne, sier Kosmo.

Viktige grep for å oppnå målene om brukerorientering og effektiv ressursutnyttelse er økt handlingsrom for kommuner, fylkeskommuner og statlige etater. Detaljstyring er ineffektivt og gir lite brukervennlige løsninger, sier statsråd Jørgen Kosmo.

Handlingsplanen inneholder en gjennomgang av de ni reformene, interne utfordringer og viser sa sammenhengen mellom hovedmålene og reformene i fornyelsesarbeidet.