Historisk arkiv

Helsearbeidere fra Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 6/2001
Dato: 25.01.01

Kontakt for nærmere informasjon: Jan-Egil Nyland, tlf 9169 1014

Helsearbeidere fra Polen

(Warszawa): Statssekretær Marianne Seip Haugsnes i Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) undertegnet i dag en erklæring som åpner for at polske helsearbeidere kan komme til Norge for å arbeide.

Erklæringen innebærer at polsk helsepersonell får opplæring i norsk i Polen. Videre legges det til rette for at kursdeltakerne får tilbud om arbeid fra en norsk arbeidsgiver før kursstart, eller tidlig i kursperioden. I første omgang vil omkring 30 sykepleiere få tilbudet.

Mangel

- Hvis dette opplegget blir vellykket, vil vi være interessert i å øke omfanget av rekrutteringen fra Polen i årene fremover, sier statssekretær Marianne Seip Haugsnes.

Norge har for tiden stor mangel på helsepersonell og rekruttering fra utlandet er ett av flere tiltak for å bedre situasjonen.

- Vi utdanner ikke nok helsepersonell i forhold til behovet. Innenfor sykepleie- og helsevernarbeid vil behovene være store i mange år fremover selv om vi øker utdanningskapasiteten og effektiviserer driften av sykehusene. Økningen i antall eldre er også en faktor som gjør at vi vil være avhengige av import av arbeidskraft innen helsesektoren , sier statssekretær Seip Haugsnes.

Norge rekrutterer allerede helsepersonell fra EØS-land, særlig Tyskland og Finland. Det er også satt i gang rekruttering fra Frankrike, Italia og Østerrike.

- Nå starter vi altså utenfor EØS med bla. Polen. Dette er mer krevende og forutsetter et nært samarbeid mellom arbeidsmarkedsmyndighetene, helsemyndighetene og Utlendingsdirektoratet, sier Seip Haugsnes.

Andre yrkesgrupper

- I erklæringen sier vi oss også villige til å drøfte videre med polske myndigheter muligheter for avtaler vedrørende sysselsetting av polske arbeidstakere, både sesongarbeidere og spesialister. Sesongarbeidere omfatter i første rekke arbeidere til innhøsting i jord- og hagebrukssektoren. Mulige spesialister kan være faglærte bygningsarbeidere og mekanikere. Flere norske arbeidsgivere har påpekt slike behov, sier statssekretær Seip Haugsnes