Historisk arkiv

Nye rapporter om registreringer i Aetat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.:9/2001
Dato: 05.02.2001

Kontakt for nærmere opplysninger: Jan-Egil Nyland, t. 91 69 10 14

Nye rapporter om registreringer i Aetat

To uavhengige konsulentselskaper har gått gjennom registreringer i Aetat. De har ikke funnet tilsiktede forsøk på å påvirke de registrerte tallene. Dette er hovedkonklusjonen fra to gjennomganger som ble iverksatt av Aetat Arbeidsdirektoratet i etterkant av jukset med formidlingstall.

- Dette tyder på at etatens ansatte har fulgt opp de klare beskjeder som ble gitt om at juks ikke ville bli tolerert, sier statsråd Jørgen Kosmo.

Undersøkelsene er foretatt av Econ senter for økonomisk analyse og Agenda utredning & utvikling. Agenda har undersøkt registreringspraksis innen formidlingsområdet fra perioden 20.11 – 5.12 2000. Econ har undersøkt et utvalg av etatens registreringer innenfor fire andre kjerneområder; antall helt ledige, antall deltakere på praksisplass, andel dagpengesøknader behandlet innen 21 dager og andel yrkeshemmede på tiltak.

Feilregistreringer

Undersøkelsene viser at det fortsatt finnes et mindre omfang av formidlingene som er feilregistreringer eller feil forståelse av formidlingsdefinisjonen. Andelen feilregistreringer ligger langt under funnene fra Veritas sin undersøkelse. Feil skyldes i hovedsak kompliserte rutiner eller definisjoner og at praksis enkelte steder avviker fra disse. Enkelte rutiner er også for dårlige til å fange opp endringer som skjer for arbeidssøkerne eller tiltaksdeltakerne. Som et eksempel kan nevnes deltakere som slutter på tiltak uten at dette meldes til Aetat.

- Ryddet opp

- Jeg er glad for at Aetat har tatt problemet med feilregistreringer alvorlig, at de har ryddet opp og at de vil følge dette ytterligere opp i tiden framover, sier statsråd Kosmo.

- Registreringene skal være korrekte. Om nødvendig bør rutinene for registrering endres. Resultatene av undersøkelsene bør bidra til å redusere noe av den usikkerheten som har preget etaten den siste tiden. Etaten må nå sette fornyet fokus på de oppgavene den er satt til å utføre, sier Jørgen Kosmo.