Historisk arkiv

Sterkere vern mot diskriminering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 19/2001
Dato: 27.03.01

Kontakt: Informasjonssjef Jan-Egil Nyland, tlf 9169 1014

Sterkere vern mot diskriminering

Odelstinget har med stort flertall gitt sin tilslutning til regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Forslaget innebærer en utvidelse av forbudet mot diskriminering i lovens § 55 A. Det blir nå forbudt å diskriminere funksjonshemmede og bedret vern mot oppsigelse ved ansettelse.

- Det er et overordnet mål for regjeringen at flest mulig skal kunne delta i arbeidslivet, slik at de kan forsørge seg selv gjennom arbeid. Funksjonshemmede er en viktig arbeidskraftressurs og det er viktig at de ikke møter barrierer når de skal inn på arbeidsmarkedet, sier arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo.

Viktig signal
- Forbudet mot diskriminering vil være et viktig signal om at forskjellsbehandling på grunn av funksjonshemming ikke aksepteres i det norske samfunn. Det er viktig at alle grupper som utsettes for diskriminering i arbeidslivet sikres et effektivt vern, enten det er på grunn av etnisk opprinnelse, seksuell legning eller funksjonshemming, sier statsråd Kosmo.

Regjeringens innføring av opplysningsplikt for arbeidsgiver, delt bevisbyrde mellom arbeidsgiver og arbeidssøker, samt en særskilt erstatningsbestemmelse skal gjøre diskrimineringsforbudet mer effektivt for alle i § 55 A.