Historisk arkiv

Uavhengig granskingskommisjon for dykkevirksomheten i Nordsjøen i pionertiden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 13/2000
Dato: 02.03.2001
Kontaktperson: Gundla Kvam, Arbeidsmiljø- og sikkerhetsavdelingen, 22246900

Uavhengig granskingskommisjon for dykkevirksomheten i Nordsjøen i pionertiden

Regjeringen har i dag opprettet en uavhengig granskingskommisjon for å granske alle forhold i tilknytning til dykkingen i forbindelse med oljevirksomheten i Nordsjøen i pionertiden.

Regjeringen opprettet 2. mars 2001 en uavhengig granskingskommisjon som skal gjennomføre en granskning av alle forhold i tilknytning til dykkingen i forbindelse med oljevirksomheten i Nordsjøen i pionertiden, opplyser arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo.

Dykking i forbindelse med petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel begynte så tidlig som i 1965. Denne første fasen, frem til 1985, er definert som pionertiden. I denne perioden var dykkingen begrenset regulert, samtidig som kunnskaper, utstyr og metoder ikke var så gode som i dag. I tidsperioden 1965-1985 skjedde det også en del ulykker tilknyttet dykkeoperasjoner på sokkelen. Det kan derfor ikke ses bort fra at det i denne perioden forekom dykking som senere kan ha resultert i varig helseskader, og dette ønsker vi nå å få undersøkt, sier Kosmo.

Kommisjonen skal kartlegge ansvarsforhold, kompetanse om den fare dykkingen medførte og de skadevirkninger dykkevirksomheten kan ha påført pionerdykkerne. Kommisjonen skal på denne bakgrunn blant annet vurdere om det foreligger et juridisk ansvar for myndighetene eller berørte parter.

Kommisjonen vil bli ledet av lagdommer Petter A. Lossius fra Borgarting lagmannsrett. For øvrig vil kommisjonen bestå av prof. dr. med. Gunnar Nicolaysen og prof. dr. med. Per Oscar Andersen, begge fra Universitetet i Oslo, samt siv. ing. Petter Høilund, fra Det Norske Veritas.

Det er i mandatet lagt vekt på at kommisjonen i tillegg må knytte til seg annen medisinsk og teknisk kompetanse som har erfaring fra dykkevirksomhet, både i innland og utland. Undersøkelsene vil bli satt i gang så snart som mulig, og det tas sikte på at kommisjonen sluttfører sitt arbeid innen utgangen av 2001.

Kommisjonens arbeid vil berøre mange organisasjoner og parter. Det er derfor lagt opp til at kommisjonen skal opprette et kontaktforum bestående av arbeidslivets parter.

Kommisjonen er også bedt om å sikre god dialog med alle berørte slik at for eksempel Nordsjødykker Alliansen får anledning til å fremme sine synspunkter for kommisjonen.