Historisk arkiv

Evaluering av prosjekt Nytt Rikshospital

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Evaluering av prosjekt Nytt Rikshospital

I samsvar med Regelverk for Statens anskaffelsesvirksomhet (REFSA) m.v. kap IV §§ 18, 19 a) jfr § 20, 2 ledd, kunngjøres med dette ovennevnte evalueringsoppdrag.

Evalueringen skal dekke hele planleggings- og byggeprosessen for prosjektet Nytt Rikshospital (NRH). De helsepolitiske forutsetninger skal bare vurderes i den utstrekning disse er relevante ut fra teknisk/økonomiske forhold. Evalueringen skal ha fokus på beslutningsprosesser, ansvarsforhold, organisering av arbeidet, endringer i prosjektet, grensesnitt mellom bygg og utstyr, økonomiske anslag, kostnadsstyring, kvalitetsrutiner og informasjonsflyt. Oppdraget vil ha et økonomisk omfang opp til 4 000 000 kroner.

Oppdragsgiver ønsker også å få undersøkt og dokumentert erfaringer fra selve prosjektarbeidet, slik at dette kan komme til nytte i andre prosjekter med tilsvarende innhold og kompleksitet.

Evalueringen forventes gjennomført i løpet av 12 måneder fra kontraktsinngåelse.

Firmaer/miljøer som er interessert i å gi tilbud bes meddele dette til

Arbeids- og administrasjonsdepartementet,

Statsforvaltningsavdelingen

Postboks 8004 Dep

0030 Oslo

innen 7. juli 2000.

Departementet står fritt til å innhente tilbud fra en eller flere av de tjenesteytere som måtte melde seg, jfr REFSA kap IV § 18.

Det kreves videre at interessentene i forbindelse med evt forespørsel kan fremvise attest for betalte skatter og avgifter ikke eldre enn 6 måneder, samt dokumentasjon av kapasitet og evt gjennomførte oppdrag av tilsvarende omfang innefor de seneste 3 år.

1. Bakgrunn og mål for evalueringen

Nytt Rikshospital er et av de største og mest kompliserte, landbaserte byggeprosjekter som er gjennomført i Norge, med et omfattende utstyrsprosjekt integrert i byggeprosjektet. Prosjektet har også betydelig sammenheng med utvikling av en framtidig driftsorganisasjon for Rikshospitalet og de øvrige sykehusene som inngår i prosjektet.

Dessuten har Rikshospitalet med sine universitetsfunksjoner på flere områder viktige region- og landsfunksjoner innen undersøkelse, behandling, pleie samt undervisning og forskning. Dette innebærer at sykehuset på mange måter har en spesiell stilling innen norsk helsevesen. Endelig er Nytt Rikshospital et prosjekt der flere departementer har ansvar for det samlede resultat, med Statsbygg, Rikshospitalet selv samt Universitetet i Oslo som sentrale aktører i planlegging og gjennomføring av prosjektet. På denne bakgrunn ønsker departementet å gjennomføre en frittstående, uavhengig og profesjonell evaluering av vesentlige sider ved prosjektet.

1.1 Oppdraget

Det skal foretas en bred gjennomgang av utbyggingen av Nytt Rikshospital på Gaustad ved Oslo. Arbeidet skal omfatte både planleggingsfasen og utbyggingsfasen med fokus på beslutningsprosesser, ansvarsforhold, organisering av arbeidet, endringer i prosjektet, grensesnitt mellom bygg og utstyr, økonomiske anslag, kostnadsstyring, kvalitetsrutiner og informasjonsflyt.

Oppdragstaker skal videre

undersøke og dokumentere i hvilken grad en har nådd – eller har lagt grunnlaget for å nå – de mål som er satt for prosjektet og i hvilken grad dette har skjedd i samsvar med forutsetningene for prosjektet (som har endret seg under gjennomføringen iforbindelse med diverse utvidelser)

undersøke og dokumentere erfaringer fra selve prosjektarbeidet, slik at det kan komme til nytte i andre prosjekter med tilsvarende innhold og kompleksitet. Med prosjektarbeidet menes i denne forbindelse blant annet forhold knyttet til hvordan prosjektet er organisert og faseinndelt, hvordan styring og ledelse er ivaretatt, hvordan planleggings- og gjennomføringsprosessen har vært, forholdet mellom overholdelse av tidsfrister, økonomistyring (overskridelser) ogproduktkvalitet, samt hvordan selve byggeprosessen har vært organisert

legge grunnlag for en eventuell videre evaluering av prosjektet i driftsfasen, med hovedvekt på de fysiske løsninger .

Det er viktig – og for så vidt et mål i seg selv – at evalueringen gjøres uavhengig av de ulike aktørenes interesser og ansvar i prosjektet. Dette innebærer også uavhengighet til departementet selv, og departementet vil derfor så langt det er mulig legge til rette for slik uavhengighet.

På dette stadium av prosjektgjennomføringen vil det ikke være mulig å dokumentere all måloppnåelse, men departementet ser det som viktig allerede nå å etablere et grunnlag for en videreføring av evalueringen etter hvert som driften av det nye sykehuset gir grunnlag for ytterligere dokumentasjon.

Foreløpig vil departementet legge til grunn at følgende områder bør være gjenstand for evaluering:

samsvar eller avvik mellom overordnede mål, forutsetninger og rammer.

overordnet prosjektorganisering, særlig forholdet mellom de aktuelle departementer, Statsbygg, de berørte sykehus og Universitetet i Oslo.

organiseringen internt i Statsbygg, ansvarsdelingen mellom Statsbygg og Statsbyggs kontraktsparter, og mellom Statsbyggs kontraktsparter.

planleggingsprosessen, særlig forholdet mellom Statsbyggs ansvar og oppgaver og den faglige brukermedvirkning fra Rikshospitalets og universitets fagmiljøer. I dette inngår evaluering av opplegg for programmering, prosjektering og utstyrsplanlegging.

byggeprosess, særlig inndeling i entrepriser og valg av entrepriseformer, styring og samordning av entrepriser, byggeledelse og ledelse av utstyrsprosjektet.

organisering av sykehusets framtidige drift, herunder organisasjonsstruktur og bemanning.

prosjektstyring, som omfatter planlegging, oppfølging og rapportering av kostnader og framdrift.

Det understrekes oppdragtaker står fritt til å definere hva som er viktige spørsmål, i tillegg til de som er nevnt foran.

1.2 Avgrensning

Evalueringen skal omfatte hele planleggings- og byggeprosessen for prosjekt Nytt Rikshospital, men de helsepolitiske forutsetninger som lå til grunn for byggeprosjektet skal bare vurderes i den utstrekning disse er relevante i forhold til de teknisk/økonomiske forhold ved sykehusbyggingen.

1.3 Arbeidsopplegg

Evalueringen gjennomføres med en initialfase der arbeidsmetodikk, områder for evaluering og omfang av evalueringen avklares nærmere mellom oppdragsviger og oppdragtaker.

Prosjektet Nytt Rikshospital kan først evalueres i sin helhet når det nye sykehuset har vært i drift en tid. Hovedfasen i denne evalueringen vil derfor omfatte de spørsmål og forhold som det er mulig og hensiktsmessig å vurdere allerede nå. Departementet antar i den forbindelse at arbeidsopplegget bør omfatte gjennomgang av sentrale arkiver og dokumenter i prosjektet, og departementet vil sørge for at disse er tilgjengelig. Videre antas det at opplegget vil omfatte intervju/samtaler med aktuelle aktører i prosjektet.

1.4 Kontraktuelle forhold, oppdragsgiver, styringsgruppe mv

Det vil bli utformet en egen kontrakt som spesifiserer nærmere de administrative, juridiske og økonomiske forhold knyttet til oppdraget, samt fastlegger en tids- og milepælsplan for gjenomføringen av evalueringen.

Arbeids - og administrasjonsdepartementet er oppdragsgiver, og departementet vil utpeke en kontaktperson for oppdragstaker.

Departementet vil følge opp oppdraget gjennom en styringsgruppe, med deltagelse bl.a. fra andre enn de berørte departementer, som skal påse at oppdragets uavhengighet og profesjonalitet sikres.

Departementet overveier å opprette en faglig referansegruppe med representanter for relevante fagmiljøer, der oppdragstaker kan drøfte faglige problemstillinger i arbeidet. Referansegruppens synspunkter vil være av rent veiledende art, og evalueringsgruppen skal selv stå fullt ut ansvarlig for sin rapportering.

1.5 Referansedokumenter

Stortinget besluttet i oktober 1988 at Nytt Rikshospital skulle lokaliseres til Gaustad. Senere har Stortinget fattet utbyggings- og utvidelsesvedtak fram til medio okt 1998 slik det fremgår av oppstillingen

nedenfor:

Stortingsbehandling

Omfatter

Arealramme. brutto

Normerte senger

Inneliggende pasienter

Polikliniske pasienter

Vedtatt kostnads ramme (bygg +utstyr i bevilgningsårets kroner)

pr år

pr år

Bygg

Utstyr

Totalt

St prp nr 87 (91-92) fra SHD

Nytt Rikshospital

109 000 m 2>

540

27 000

120 000

2 320,0 mill. kr

500,0 mill. kr

2 820,0 mill. kr

St prp nr 47 (93-94)

fra SHD

Utvidelse sykehus

1 730 m 2>

10

30,8 mill. kr

5,1 mill. kr

35,9 mill. kr

Sykehotell m/90 senger

3 310 m 2>

45,8 mill. kr

6,7 mill. kr

52,5 mill. kr

St prp nr 1 (93-94) fra KUF)

Preklinisk III

7 100 m 2>

129,7 mill. kr

129,0 mill. kr

St prp nr 55 (94-95) fra SHD

Intervensjonssenter

3 350 m 2>

3 000

10 000

99,4 mill. kr

99,4 mill. kr

St prp nr. 1 (95-96) fra SHD

Øket beh. kapasitet

5,7 mill. kr

5,7 mill. kr

Kompensasjon merkostn.

46,9 mill. kr

46,9 mill. kr

St prp nr. 1 (96-97), till. nr.3 fra SHD- jf Budsjettinnst S nr 11 Tillegg nr 1 (1996-97)

Øket beh. Kapasitet,kontorer

11 200 m 2>

35

3 000

St prp nr 63 (1996-9) - Innst S nr 295 (1996-97)SHD

337,0 mill. kr

68,0 mill. kr

405,0 mill. kr

Totalt

NRH

135 690 m 2>

585

33 000

130 000

3 594 mill. kr

Samlet prisjustering + mva. kompensasj.

882 mill. kr

Prisjustert kostnadsramme pr 15.10.98

4 476 mill.kr

II Stortingsbehandling nov 1998 til primo februar 2000 :

Stortingsbehandling

Omfatter

Arealramme

Brutto

Normerte senger

Inneliggende pasienter

pr år

Polikliniske pasienter

pr år

Vedtatt kostnadsramme (bygg +utstyr i bevilgningsårets kroner)

Bygg

Utstyr

Totalt

St. prp nr.1 (1998-99) AAD

Orientering om utsettelse

Ny innflyttingsdato 31.03.99

St.prp. nr. 37 (1998-99) AAD, jf Innst S.nr.158 (1998-99)

Utvidelse av kostnads-rammen pga om-prosjektering, utsatt ferdigstillelse og prisøkning

Kostnadsøkning U-96

Arealøkning samt økt standard

Nye forslag fra SHD, jf St.prp. nr 67 nedenfor

240,0 mill kr

110,0 mill kr

240,0 mill kr

240,0 mill kr

110,0 mill kr

240,0 mill kr

Prisjustert kostnadsramme pr 1. juli 1999

(Merkostnader på i alt 684 mill kr)

5 160,0 mill kr

St.prp. nr 67 (1998-99) FIN

RNB – Ny dato for ferdigstillelse 1. juni 1999 .

Ytterligere kostnadsøkning pga U-96, ulykke i fyrhuset mv

Reserve

Behov fra SHD

145,0 mill kr

75,0 mill kr

30 ,0mill kr

145,0 mill kr

75,0 mill kr

30,0 mill kr

Ny samlet prisjustert kostnadsramme pr 1.juli 99

(nedjustert av FIN pga lavere prisstigning)

5 336,0 mill kr

St prp.nr.1 (99 –2000) AAD

Orientering om betydelige merkostnader – ingen ny ferdigstillingsdato

St. prp. nr. 5 (1999-2000) AAD jf

Innst S. nr 68 (1999-2000)

Om økning av kostnadsrammen for NRH – økning av bevilgning for 1999

kostnadsøkning AAD

programendringer SHD

bl a intervensjons-senteret og div programendringer

reserve

235,0 mill kr

36,7 mill kr

105,0 mill kr

235,0 mill kr

36,7 mill kr

105,0 mill kr

Ny kostnadsramme prisjustert pr 1. juli 1999

(forutsetter hovedflytting innen 1. juli 2000)

5 731,0 mill kr

St prp. nr.1 Tillegg nr 8 (99-2000) jf Budsjettinnstilling S. Nr.2 (99 –2000)

Forslag om å øke bev. til NRH for 2000 med 233,08 mill kr til totalt 668 mill kr

Som det fremgår av oversikten har utvidelse av behandlingskapasiteten foregått over hele perioden. Samlede rammer for alle prosjekter knyttet til Nytt Rikshospital summerer seg pr.01.01.00 til 135 690 m2 bruttoareal, 33 000 inneliggende pasienter pr år, 130 000 polikliniske pasienter pr år, samt 585 normerte senger.