Historisk arkiv

"Knappekneppere" og frivillige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Innlegg i Dagsavisen 24.10.00

Arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo

"Knappekeppere" og frivillige

Innlegg i Dagsavisen 24.10.2000

Liv Andersen og Gunvor Slaatto kom med en utfordring om ressursbruk knyttet til frivillig arbeid i Norge i Dagsavisen (17.10). Ja, dere peker på et område det er grunn til å ta fatt i for å gjøre frivillighetsarbeidet i Norge mer givende for dem som deltar.

I Tilleggsmeldingen til Stortingsmelding 27 (1996-97) om statens forhold til frivillige organisasjoner sier Kulturdepartementet: "Hensikten med støtten vil være å legge til rette for aktivitet og deltakelse i, og etter initiativ fra, medlemsbaserte foreninger som arbeider for barn og unge. Staten vil i liten grad legge føringer på anvendelsen av støtten, ut over enkelte overordnede målsettinger. Tilskuddsordninger er ment å understøtte organisasjonenes primæraktiviteter. Det er i denne sammenheng viktig å ta vare på organisasjonenes egenart og -verdi ved utformingen av støtte- og kontrollformer. Regjeringen ønsker på denne bakgrunn å legge opp til at kontrollordningen ikke skal være av et slikt omfang at det fører til uønsket byråkratisering og profesjonalisering av organisasjonenes lokalledd."

Her understreker Kulturdepartementet nettopp de ting Andersen og Slaato tar opp, nemlig å komme til livs de uønskede kontroll- og profesjonaliseringsrutinene som gjør at mange ikke orker mer og dropper ut av frivillig arbeid. Stortinget har også tilsluttet seg dette.

Når tid er den største knapphetsressursen for mange, er det vår plikt å bidra å legge rammene til rette for at den tiden folk velger å bruke til frivillig arbeid, faktisk blir meningsfull. Dessverre er det altfor mange som velger å betale seg bort fra frivillig arbeid, og den tendensen vil Ap-regjeringen gjøre sitt til å snu.

Jeg takker for innspill og lover at typer "knappeknepper"-saker skal bli nøye gjennomgått i arbeidet med fornyelse av offentlig sektor, og konstruktive innspill fra frivillighets-Norge vil bli tatt vel imot.