Historisk arkiv

Unge på uføretrygd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Innlegg i Dagbladet 29.05.01

Unge på uføretrygd

Av arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo

Replikk i Dagbladet 29.05.2001

Arbeidskraften er vår viktigste ressurs. Regjeringen legger derfor stor vekt på et arbeidsliv med plass til alle. Deltakelse i arbeidslivet er noe langt mer enn å heve lønn. En jobb sikrer den enkelte inntekt, et sosialt nettverk og muligheter til å bruke sine evner og ressurser.

Selv om mye fungerer godt i dagens arbeidsmarked, går utviklingen på enkelte områder i gal retning. Dette gjelder særlig omfanget av sykefravær og uførhet, slik generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tor Øystein Vaaland, helt riktig påpeker.

Tilgangen av nye uførepensjonister er økende, unge uførepensjonister innbefattet. Dette er ikke holdbart. Her må flere trekke i samme retning skal vi lykkes med å snu utviklingen. Fra Regjeringens side er det bestemt at kravet til attføring skal skjerpes. Dette har Stortinget sluttet seg til. Sosialministeren og jeg har sammen gitt signaler til Rikstrygdeverket og Aetat om å følge opp dette. Skjerpet krav til attføring medfører økt innsats overfor personer med psykiske lidelser og stort bistandsbehov. Aetat vil fortsatt styrke innsatsen på dette feltet. Dette innebærer at flere vil bli prøvd ut og få tilbud om avklaring av arbeidsevne, samt tiltak og tilrettelegging.

Vaaland oppfordrer Regjeringen til å sørge for at det forpliktende samarbeidet mellom etatene virkelig blir iverksatt. Jeg kan forsikre Vaaland om at dette arbeidet har svært høy prioritet i trygdeetaten og Aetat. Innsatsen begynner å gi resultater. I dag er det registrert 63 000 yrkeshemmede i Aetat, og det er det høyeste registrerte antall siden Aetat overtok ansvaret for yrkesrettet attføring i 1994. Vi har sett en tendens til noe utflating i nye uførepensjonister i den senere tiden selv om det er tidlig å trekke bastante konklusjoner av det.

Vi har en stor utfordring når det gjelder å tilrettelegge arbeidslivet slik at det gir rom for alle. Denne utfordringen har Regjeringen tatt, men vi er selvfølgelig avhengig av et nært og godt samarbeid med næringsliv og arbeidsgivere, partene i arbeidslivet, brukerorganisasjoner og gode samarbeidspartnere for øvrig!