Historisk arkiv

Rettledning til skjema M-0359B/M-38/1995 Vedlegg 8

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Rettledning til skjema M-0359B/M-38/1995 Vedlegg 8

RETTLEDNING

1. Generelt om konsesjonsloven
Konsesjonsloven av 31. mal 1974 bestemmer at alle erverv av fast eiendom, herunder bl.a. erverv ved arv, gave, kjøp og stiftelse av bruksrett for lengre tid enn 10 år, er undergitt konsesjonsplikt og gjenstand for forkjøpsrett fra det offentliges side med mindre det er gjort unntak i loven eller i forskrifter fastsatt i medhold av loven. Som erverv regnes også erverv av andeler eller parter i en eiendom. Det er nedenfor gjort nærmere rede for de unntak som er fastsatt fra konsesjonsplikten og fra forkjøpsretten. I enkelte tilfeller er det gjort unntak fra forkjøpsretten utover det som følger av reglene om konsesjonsfrihet. Det er f.eks. gjort unntak fra forkjøpsretten hvor konsesjonsplikt inntrer som følge av at bo- og driveplikten i § 6 nr. I ikke overholdes. Et konsesjonspliktig erverv kan ikke tinglyses med mindre konsesjon er gitt. Dersom det offentlige gjør forkjøpsretten gjeldende, har overdrageren rett til å gå fra avtalen, jf. § 15.

2. Overdragelser som ikke trenger konsesjon
2.1
Etter § 5 nr. I er konsesjon ikke nødvendig ved erverv av:

a. En enkelt boligtomt eller tomt for fritidshus, dersom tomten ligger i område som i kommuneplan, reguleringsplan eller bebyggelsesplan etter plan- og bygningsloven er utlagt til byggeområde, og hvor tomtedeling er foretatt eller godkjent av bygningsmyndighetene

b. En enkelt boligtomt eller tomt for fritidshus, dersom tomten ikke er større enn 2 dekar og er godkjent fradelt etter 1. januar 1977 etter planog bygningsloven og jordloven.

c. En enkelt boligtomt eller tomt for fritidshus, dersom tomten ligger i område som omfattes av plan vedtatt etter den tidligere lovgivning som ble opphevet ved lov av 14. juni 1985 nr. 77 om plan- og bygningsloven og tomten ligger i områder som angitt i overgangsbestemmelsene.

Forutsetningen er at erververen eller hans ektefelle eller barn under 18 år ikke eier eller fester annen tomt til bolig- eller fritidshus i kommunen. Hvis erververen selv er under 18 år, er forutsetningen at ikke hans foreldre eller søsken under 18 år eier eller fester slik eiendom i kommunen. Det kan i en og samme kommune uten konsesjon erverves både en boligtomt og en hyttetomt som ligger i område som nevnt.

2.2.Etter § 5 nr. 2 er konsesjon ikke nødvendig ved erverv av bebygd eiendom, forutsatt at tomten ikke er større enn 5 dekar og etter kommunens bekreftelse ikke er vesentlig større enn bebyggelsen krever og heller ikke har større verdi enn bebyggelsen.

2.3.Etter § 6 nr. i og 2 og forskriftene § 1-6 er konsesjon ikke nødvendig når erververen er:

a. Eierens ektefelle, eller er i slekt med eieren eller eierens ektefelle i rett oppstigende eller nedstigende linje eller i eierens eller ektefellens første sidelinje til og med barn av søsken, eller er besvogret med eieren i rett oppstigende linje. Erververen kan f.eks. overta konsesjonsfritt fra svigerforeldre. Erververen kan ikke overta konsesjonsfritt fra ektefelles onkel eller tante og ikke fra nevø eller niese. Når det gjelder jord- og skogbrukseiendommer, er konsesjonsfriheten betinget av at erververen bosetter seg på eiendommen innen ett år og selv, bebor og driver den i minst 5 år. Erververen kan oppfylle driveplikten ved å leie bort jordbruksarealet som* tilleggsjord i minst 10 år. Slik oppfyllelse av driveplikten er betinget av at leieavtalen er skriftlig, og at den fører fil driftsmessig gode løsninger. Avtaler som fører til driftsmessig uheldige løsninger, kan følges opp som brudd på forutsetningen for konsesjonsfritaket, jf. § 24.

b. Odelsberettiget til eiendommen.

3. Bruk av egenerklæring
Landbruksdepartementet har bestemt at unntak fra konsesjonsplikt som følger av reglene i § 5 nr. I og 2 og § 6 nr. I og 2 samt forskriftene § 1-6, skal godtgjøres ved egenerklæring. Egenerklæringen skal følge hjemmelsdokumentet (festekontrakt, skjøte e.l.) når dette sendes til tinglysing, Det vises for øvrig til skjema for egenerklæring (M-0360)

4. Konsesjonsfrie erverv der egenerklæring ikke er nødvendig
En del erverv kan skje uten at det oppstår konsesjonsplikt og uten at egenerklæring er nødvendig. De mest praktiske tilfellene er:

Erverv av sameiepart i eiendom som i reguleringsplan er lagt ut til annet enn landbruksområde, når erververen er sameler i eiendommen fra før.

Erverv av arealer i rasjonaliseringsøyemed overensstemmende med jordloven ved overdragelse fra fylkeslandbruksstyret.

Erverv av tomtearealer til boligformål ved overdragelse fra den kommune hvor arealet ligger, eller fra kommunalt tomteselskap, såfremt arealet er ervervet av kommunen eller tomteselskapet til slikt formål etter 1. januar 1977. Det samme gjelder andre tomtearealer ikke over 20 dekar. Konsesjonsfriheten godtgjøres ved erklæring fra overdrageren. Erklæringen viser at vilkårene for konsesjonsfrihet er til stede. At vilkårene for konsesjonsfrihet er oppfylt, kan fremgå av hjemmelsdokumentet.

Erverv av bebygd eiendom hvor fradeling er tinglyst i 1930 eller senere, og hvor arealet ikke overstiger 2 dekar. Dette gjelder likevel ikke eiendom hvor konsesjonsplikt følger av forskrift etter konsesjonsloven § 5 tredje ledd eller av § 5a.

Erverv av eiendomsleilighet, aksjeleilighet, obligasjonsleilighet og andel i boligbyggelag og borettslag.

Erverv av mindre arealer som grenser til og skal legges til eksisterende bebygd eller ubebygd tomt, når fradeling til dette formål er godkjent av kommunen og fylkeslandbruksstyret.

Erverv av ubebygd eiendom ikke over 5 dekar og bebygd eiendom ikke over 15 dekar som overensstemmende med reguleringsplan skal nyttes til forretninger, kontorer, industri, offentlige bygninger, andre bygninger til særskilt angitt allmennyttig formål, herberger, bevertningssteder samt garasjeanlegg og bensinstasjoner. Konsesjonsfriheten godtgjøres i disse tilfellene ved erklæring fra kommunen som viser at vilkårene for konsesjonsfrihet er til stede. I tillegg må erververen bekrefte at eiendommen vil bli nyttet overensstemmende med reguleringsplanen.

For øvrig vises til forskriftene kapittel 1.

5 Særskilt om fritidseiendommer ~ konsesjonsloven § 5a
§ 5 a gir særregler for utenlandsboendes erverv av rett til visse eiendommer. Erverv av eiendom til fritidsformål vil være konsesjonspliktig dersom erververen er utenlandsboende. Leie av eiendom til fritidsformål vil være konsesjonspliktig for utenlandsboende dersom leieavtalen gjelder for mer enn 10 år. Ektefeller kan likevel erverve eller leie en fritidseiendom sammen uten konsesjon selv om den ene er utenlandsboende dersom den andre ektefellen ikke trenger konsesjon.

6.Utenlandsboende
Fysiske personer regnes som utenlandsboende dersom de ikke er fast bosatt i Norge og heller ikke tidligere har vært fast bosatt i Norge i minst 5 år. Kravet til forutgående botid er oppfylt ved en samlet botid på 5 år. Juridiske personer (aksjeselskaper, ansvarlige selskaper, stiftelser, andelslag, foreninger, konkursboer m,v.) regnes som utenlandsboende dersom de ikke har hovedkontor, vedtektsfestet forretningskontor eller annet hjemsted i Norge. Juridiske personer som har hjemsted i Norge, regnes likevel som utenlandsboende dersom personer som ikke er fast bosatt her, har bestemmende innflytelse over den juridiske personen. Bestemmende innflytelse over den juridiske personen har de utenlandske eierinteressene dersom de har så stor innflytelse at de kan bestemme uavhengig av de innenlandsboende. Dette innebærer f.eks. at et aksjeselskap med hjemsted i Norge vil regnes som utenlandsboende dersom over halvparten av aksjene eller halvparten av det stemmetall som aksjene gir, innehas av utenlandsboende fysiske personer eller selskaper uten hjemsted i Norge.