Historisk arkiv

- Behov for ny satsing på barnehager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00033
Dato: 14.04.00

Barneministeren om foreløpige tall for 1999:

- Behov for ny satsing på barnehageplasser

- Tallene viser at vi ikke kom langt nok på veien mot full barnehagedekning i 1999. Nå ser vi hvordan kontantstøtten har skapt usikkerhet og bremset takten i etableringen av nye barnehageplasser for de minste barna, der behovet er aller størst, understreker barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.

Statistisk Sentralbyrå publiserte torsdag foreløpige tall for barnehageutviklingen i 1999. De viser at det totalt ble etablert vel 4 000 nye barnehageplasser i fjor. Målet i statsbudsjettet var 7 500 nye plasser. Nær 3.200 av plassene kom i ordinære barnehager og familiebarnehager, mens vel 850 nye plasser kom i åpne barnehager.

For barn over tre år ble det etablert vel 4 300 nye plasser, mens målet i statsbudsjettet var 3 000.

For barn under tre år ble barnehagetilbudet redusert med vel 200 plasser, mens målsettingen var 4 500 nye plasser. Barnehagedekningen er lavest for denne aldersgruppen.

- Selv om statistikken er foreløpig, viser tallene fra SSB en betydelig svikt i utbyggingen av plasser for de yngste barna. Det er for denne gruppen barnehagedekningen er dårligst og behovet størst. Nå håper jeg det blir mulig å få til et bredt samarbeid om forsterket satsing på utbygging av barnehagetilbudet fram til full behovsdekning, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.