Historisk arkiv

6 000 nye småbarnsplasser i barnehagene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00080B
Dato: 04.10.00

Krafttak for barnehagene:

6 000 nye småbarnsplasser, økte driftstilskudd og kvalitetssatsing

Regjeringen vil ta et krafttak for barnehagene i budsjettet og foreslår en målsetting om 6 000 nye plasser for barn under 3 år i 2001. Regjeringen foreslår en realvekst i driftstilskuddet for barn under 3 år med to prosent.
I tillegg foreslås full priskompensasjon på alle tilskuddssatsene. Regjeringen legger også inn 5,6 millioner kroner til oppstart av en kvalitetssatsing som skal videreutvikle barnehagens kvalitet og pedagogiske innhold.

I forbindelse med St.meld.nr. 27 (1999-2000) Barnehage til beste for barn og foreldre ble det lagt til grunn at det gjensto å etablere av 12 000 plasser fra 2001-2003. Regjeringen ønsker en rask utbyggingstakt og foreslår derfor en målsetting om 6 000 nye barnehageplasser for barn under 3 år i 2001. Regjeringen ser økning i driftstilskuddet som et godt tiltak for å øke barnehageutbyggingen. Dette kan også bidra til å hindre nedleggelse av allerede eksisterende barnehager.

Økning i driftstilskuddet er også det beste virkemiddelet for å bidra til å holde foreldrebetalingen nede. Det er en målsetting at staten skal dekke en større del av kostnadene i barnehagesektoren slik at foreldrebetalingen kan reduseres. Under Stortingets behandling av barnehagemeldingen ble det flertall for en kostnadsfordeling som innebærer at staten innen 2005 skal dekke 50%, kommunen 30% og foreldrene 20%. Regjeringen starter opptrappingen med å øke statsene for barn under 3 år med 2%.

Ved behandlingen av barnehagemeldingen sluttet Stortinget seg til forslaget om en treårig kvalitetssatsing i perioden 2001-2003. Regjeringens mål er å ivareta og videreutvikle barnehagens kvalitet og pedagogiske innhold, og foreslår derfor å legge inn 5,6 millioner kroner ekstra i budsjettet til denne kvalitetssatsingen.

Regjeringen ser nå på muligheten for å innføre en kommunal plikt til å tilby barnehageplass til alle som ønsker det.