Historisk arkiv

Barn i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

- Barn er viktig for Europarådet som nå har vedtatt et langsiktig barne- og familieprogram, sier politisk rådgiver Eli Anne Hole på Europarådets barnekonferanse.

Pressemelding

Nr.: 00092
Dato: 29.11.00

Europarådets barnekonferanse:

Barn - et viktig tema for Europarådet

- Det er veldig gledelig at Europarådet nå har vedtatt et langsiktig barne- og familieprogram. Kulturelle, økonomiske og sosiale forskjeller i medlemslandene gjør at dette ikke er noe selvfølge. Men desto mer gledelig er det når Europarådet med dets 41 medlemmer setter barns fremtid på dagsorden, forteller politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet Eli Anne Hole. Hun deltar på Europarådets barnekonferanse på Kypros som avsluttes i dag.

To norske prosjekter er blitt presentert på konferansen, Solgården barnehage i Asker som tilbyr tjenester skreddersydd for brukerne og Porsgrunnsmodellen der fokus er barn og unges medvirkning i samfunnet. Et trettitalls ungdommer fra hele Europa er med på å sette dagsorden for diskusjonene, som også omfatter barn og omgivelser, barn på institusjoner, gatebarn og barn som blir utsatt for vold.

- Ungdommene har holdt innlegg for ministre, andre politikere og voksne fra ulike organisasjoner og myndigheter. På ulike måter har de vist at virkelig deltakelse i samfunnet er mer enn bare å bli konsulenter for voksne. De har lært av hverandre og de har lært oss politikere at vi må arbeide mer for de unge. En av dem sa: "vår eneste makt er vår stemmestyrke". Den kraften må vi holde vedlike.

Generaldirektøren i Europarådet, Constantinos Pilavachi, takket Norge i sin åpningstale for bidraget til barneprogrammet til Europarådet som nå er avsluttet, og bidraget til det nye barne- og familieprogrammet. Konferansen viste at det gjenstår mye arbeid for å sikre barn og unge gode levevilkår i Europa. - Sammen med andre medlemsland vil Norge bidra til å sette barn og unges oppvekst og levekår på dagsorden, også i vårt eget land, sier Eli Anne Hole.