Historisk arkiv

Barn og unge kan påvirke FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00070
Dato: 24.07.00

Utfordring til alle kommuner:

Barn og unge kan påvirke FN

Barne- og familiedepartementet ønsker innspill fra barn og unge over hele landet i forberedelsen til "FNs barnetoppmøte", en spesialsesjon under FNs generalforsamling høsten 2001. Synspunkter fra barn og unge over hele landet skal påvirke mandatet til norske myndigheter i forhandlingene om sluttdokumentet fra barnetoppmøtet.

Samtlige kommuner i landet får i disse dager brev med utfordring til å engasjere barn og unge til å delta i forberedelsene til barnetoppmøtet, og til å fremme synspunkter som norske myndigheter skal ha med seg i forhandlingene om sluttdokumentet fra spesialsesjonen. Prosessen skal også bidra til økt bevissthet i alle kommuner om FNs barnekonvensjon og barns rettigheter.

- En av anbefalingene Norge har fått fra FNs barnekomite etter vår andre rapport om oppfølging av barnekonvensjonen går nettopp ut på å styrke kommunenes oppfølging av konvensjonen. Vi bør også se mer på hvordan barns meninger blir tatt hensyn til av politiske myndigheter og hvordan politiske beslutninger påvirker barns situasjon, sier politisk rådgiver Kjell Erik Øie.

Barne- og familiedepartementet har tidligere bedt kommunene drive en aktiv politikk for å sikre barn og unge bedre muligheter til deltakelse og innflytelse i samfunnet. Rundt 200 kommuner i Norge har nå etablert et barne- og ungdomsråd, barn og unges kommunestyre eller liknende ordninger. Ytterligere 100 kommuner har planer om å etablere slike organer i løpet av to år. Dette er i tråd både med barnekonvensjonen og rikspolitiske retningslinjer.

- Kommunene bør bruke slike påvirkningsorgan eller andre fora og utfordre barn og unge til å komme med sine meninger om barns situasjon i Norge, tanker om framtida og om barn i andre deler av verden, sier Kjell Erik Øie.

Barne- og familiedepartementet ber om å få innspill innen 1. november.

Aktuelle lenker:

Prosjekt "Barn i fokus" (LNU): http://www.lnu.no/barnifokus/
FN: http://www.un.org/
FNs barnetoppmøte - UNICEF: http://www.unicef.org/wsc10/ ("World Summit for Children")
UNICEF-komiteen i Norge: http://www.unicef.no/
Barneombudet: http://www.barneombudet.no/
BFD: http://www.dep.no/bfd/norsk/ - menyvalg "Barn og ungdom"
BFDs tjeneste på Odin omfatter informasjon om bl.a.:
- FNs barnekonvensjon
- Norges andre rapport til FNs komite for barns rettigheter,
- Satsing på barn og ungdom
- Utviklingsprogram for styrking av oppvekstmiljøet
- Rundskriv Q-9/99 om styrking av oppvekstmiljøet for barn og ungdom
- Ungdommens demokratiforum